Context, Inputs, Proces, Outputs. Tradus?
Într-o țară în care antreprenorii se plâng că găsesc din ce în ce mai greu oameni competenți în departamente cheie, iar tinerii de astăzi sunt produsul sistemului educațional oferit de stat, premiza de la care plecăm este aceea că educația oferită de stat este lentă și neadaptată timpurilor noastre.
Mă pasionează educația și progresul adus de educație.
Am studiat îndeaproape sistemul educational finlandez, unul dintre cele mai performante sisteme și am tras câteva concluzii.
Ce înseamnă educația de fapt?
Conform DEX “EDUCÁȚIE s. f. 1. Fenomen social fundamental de transmitere a experienței de viață a generațiilor adulte și a culturii către generațiile de copii și tineri, abilitării pentru integrarea lor în societate. 2. Cunoașterea bunelor maniere și comportarea în societate conform acestora. ◊ Loc. vb. A face educație cuiva = a educa pe cineva. ◊ Educație fizică = ansamblu de exerciții corporale, practicate în școli și universități, destinat întreținerii calităților fizice ale organismului. [Var.: (înv.) educațiúne s. f.] – Din fr. éducation, lat. educatio, -onis.”
Traducem.
Educația are un scop, scopul de a transmite experiențe cu scopul de a integra tânărul, viitorul adult în societate.
Actul educațional înseamnă să transmiți, dar mai important să urmărești ca ceea ce transmiți să găsească relevantă în societate.
Dacă societatea s-a schimbat, iar tu transmiți ceea ce transmiteai și acum 30 de ani, înseamnă că educi?
Dacă astăzi România arată diferit față de acum 30 de ani, dacă în societate se cer anumite abilități, iar în școală nimeni nu îmi transmite aceste experiențe, înseamnă că școala mă educă?
Educația trebuie să fie adaptată elevului. CONTEXT.
Fiecare elev este unic, provine din medii diferite, cu sau fără acces la internet, cu sau fără părinți, cu sau fără mofturi, cu sau fără, cu sau fără cărți citite, cu sau fără cadouri de la Moș Crăciun, cu sau fără masă caldă la prânz.
Educația înseamnă să înțelegi subiectul. Dacă vrei să educi cu adevărat, înțelege subiectul. Înțelege din ce experiențe este format elevul din fața ta. Înțelege cât de repede poate învăța. Înțelege cât de ușor poate pune în practică.
Educația trebuie să transmită informații relevante. INPUTS.
Dacă educația are ca scop să formeze tinerii pentru adaptarea lor în societatea de mâine înseamnă că într-o societate dinamică și educația trebuie să fie la fel. Acum 30 de ani nu aveam Facebook, Instagram, Youtube, AI (inteligență artificială), telefoane cu touchscreen, internet, laptopuri, vacanțe cu avionul, salarii medii de 4000 lei net, ADS, etc.
Dacă astăzi le avem, trebuie ca și educația să se adapteze. Altfel, experiențele predate în școli nu vor fi relevante în societatea de astăzi.
Educația trebuie să aibă un mod de transmitere a experiențelor. PROCES.
La vremuri noi, metode noi.
Vrei să atragi atenția tinerilor, folosește-te de metode noi, adaptate vremurilor noastre. Metoda de învățare prin dictare, scriere, memorare e clar invechita. La un click distanță ai acces la orice informație pe internet. Trebuie doar să știi să faci diferența dintre informație de calitate și informație proastă, iar mai apoi să o aplici.
În proces, metoda de predare trebuie adaptată vremurilor. Trebuie ca subiectul să fie implicat în actul educațional și nu plictisit.
Educația trebuie să aibă o verificare a abilităților dezvoltate. OUTPUTS.
Educația nu trebuie să verifice abilitatea de a memora. E învechită. Educația trebuie să îmi dea acele skilluri pe care le voi folosi în viața de zi cu zi. Educația trebuie să mă pregătească pentru viață. Dacă în urma educației nu am dezvoltat abilitatea de a mânca ce trebuie, când trebuie, de a manageria timpul pe care îl am dispoziție corect, de a înțelege măcar ce mă pasionează în viața asta, atunci educația nu își atinge scopul.
Pe curând!
Pentru a schimba educatia , trebuie mai intai sa schimbam educatorii . Din pacate foarte multi educatori , fug de informatiile noi, de a se adapta contextului momentului, elevului , tehnologiei , etc . Cu siguranta elevii ar fi cu mult mai receptivi, daca educatorii, ar schimba metodologia invechita si ar aborda o metoda noua, interactiva , bazata pe creeativitate, tehnologie si implicarea activa a elevilor ( nu pe sistemul recitarii dintr-o carte , iar elevii sa scrie tot ce aud , dar sa nu inteleaga mai nimic ) . Sunt convins ca ai trait experimentul asta, cand ai fost in licee si elevii au fost foarte receptivi, tocmai pentru ca era ceva nou, ceva mai apropiat de realitatea lor , nu metode folosite acum 30 ani . Daca mai multi oameni ca tine , ar ajunge sa conduca educatia din Romania si ar schimba metodele invechite, cu siguranta ar arata altfel viitorul acestor copii ! Felicitari pentru tot ce faci, pentru tot ce face echipa Profit Point, pentru educatie in general si copii, dar si adulti . …imi aduc aminte , ca era cineva care candida cu sloganul O Romanie educata ….poate ca ar fi bine sa updateze acest concept