3MPV – Atenție la ce tip de obligațiuni cumperi.

Atenție la ce tip de obligațiuni cumperi. O lecție în 3MPV

Obligatiunile sunt cunoscute a fi vehicule investiționale sigure. Ce lecții învățăm din obligatiunile AT1 ale Credite Suisse?

Există mai multe tipuri de obligațiuni, printre cele mai cunoscute sunt cele emise de stat și cele emise de companii. 

Obligațiunile emise de stat sunt garantate de stat. Principiul funcționării este următorul: din rezervele tale financiare împrumuți statul pentru o perioadă de timp. Pentru fiecare an din care ai împrumutat statul vei primi o dobândă, urmând ca la finalul perioadei de împrumut să îți primești banii înapoi. 

Există perioade în care dobânzile pe obligațiuni sunt ridicate, vezi prezentul. Statul român emite obligațiuni cu randamente de 7-8% pe an. 

Bineînțeles, există și perioade în care statul se împrumută la dobânzi mult mai mici, vezi perioada anilor 2015-2019. 

În general, statele rareori ajung în incapacitate de plată, tocmai din acest motiv, în componența portofoliilor multor investitori se găsesc aceste vehicule investiționale. 

Există însă și obligațiuni emise de companii. 

Principiul este același. Dai banii tăi unei companii sub formă de împrumut (atenție! nu cumperi acțiuni), acea companie face investițiile necesare cu banii tăi, îți oferă periodic dobanzi, iar la final îți restituie împrumutul. 

Pentru o companie, emisiunea de obligațiuni este o variantă bună ca alternativă față de un credit bancar întrucât dobânzile sunt avantajoase, iar presiunea băncii nu există. 

Avem două cazuri recente în care obligatiunile corporative nu au fost achitate. 

  1. Vivre 

  2. Credite Suisse. 

Dacă în cazul Vivre investitorii mai au speranțe să își primească banii, deși cu întârziere, în cazul Credite Suisse, un anumit tip de obligațiune a fost calculat la zero. 

În cazul Vivre, compania a intrat în insolvență. Intrând în insolvență, compania a fost incapabilă să-și plătească datoriile. Investitorii trebuie să accepte plata a doar 15% din obligațiuni în următorii ani. E primul default al unor obligațiuni pe BVB după anii crizei din 2008. 

Obligatiunile de tip AT1 ale Credite Suisse, au reprezentat ceva nou pentru mine. 

Sunt un tip de obligatiune care îi permite băncii ca în caz de incapacitate de plata să șteargă acea datorie față de investitori. 

Adică, eu ca investitor împrumut banca, mă aștept la niște randamente, iar în cazul în care banca are probleme și nu îmi poate da banii înapoi, accept să pierd banii. 

Așa a scăpat Credite Suisse de o datorie de 17 miliarde de dolari. 

A declarat obligațiunile AT1 la valoare zero. 

 

Spor la investiții!

One Reply to “3MPV – Atenție la ce tip de obligațiuni cumperi.”

  1. Multumesc.Am inteles

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*