Cum au ajuns ETF-urile să fie unele dintre instrumentele financiare cu cea mai mare creștere? Îți explic în 3 MPV
ETF-urile au devenit un vehicul investițional acceptat și consumat de mase.
Povestea lor a început în anul 1993. State Street, fondatorul primul ETF, a oferit primul astfel de instrument care replica indicele S&P 500.
Că investitor privat poți replica structura indicelui S&P 500 cumpărând toate cele 500 de acțiuni care compun indicele în procentele aferente.
De exemplu, cele mai importante top 10 companii din indicele S&P 500 sunt:
Apple, 6.99%
Microsoft, 5.63%
Amazon, 3.32%
Tesla, 1.96%
Alphabet Class A, 1.93%
Alphabet Class B, 1.71%
Berkshire hathaway Class A, 1.59%
UnitedHealth Group, 1.54%
Imaginează-ți că aici am scris doar primele 10. În total sunt 500. Ultimele din acest indice au de fapt 0.01% din componența indicelui. Pentru a replica manual structura indicelui S&P 500 e munca de chinez bătrân.
Ai nevoie de răbdare, ai nevoie de timp, ai nevoie de atenție.
Adevărul este că nu e ușor să replici manual structura. Pe partea cealaltă, dacă este să ai puțin habar despre analiza companiilor și analiza structurii indicilor, companii care înseamnă 0.01% din structura, indiferent de evoluția lor fie ea ascendentă sau descendentă, nu vor putea influența decisiv evoluția întregului indice.
Dar, revenind la primul ETF și la de ce au luat atât de mare avânt aceste instrumente financiare, concluzia mea a fost prin faptul că sunt accesibile, ușor de utilizat și adaptate stilului de viață al oamenilor în epoca tehnologiei.
Practic, prin aceste vehicule investiționale, cumperi 500 de companii că și cum ai cumpără de fapt o singura acțiune.
Practic, cumpărând Etf-ul SPY vei fi investit în 500 companii din SUA fără să îți bați capul cu procente, cu atenție, cu răbdare.
Nu trebuie să stai să analizezi companii, să faci calcule complexe, să decizi cum poți să te diversifici.
Astăzi, ETF-urile, pe lângă cele care replica structura indicilor bursieri, pot să iți aducă diversificare pe sectoare ale economiei, pe diverse industrii, pe diverse companii din aceeași industrie, pe mărfuri, etc.
Țoață munca de analiză, concepere a ETF-urilor, rebalansări, este conceputa de către analiștii furnizorilor de astfel de instrumente.
Efortul minim pe care un investitor de retail trebuie să îl facă astăzi este să își deschidă un cont la o casa de brokeraj, să dea un search pe google cu top 5 etf-uri world wide și să cumpere.
E simplu, e eficient, e adaptat anilor în care trăim, ani în care vrem să câștigăm timp.
Spor la investiții!