De ce eșuează mulți traderi în piețele financiare? 3MPV
Legislația MIFID 2 obligă toate casele de brokeraj europene să afișeze pe site-urile lor rezultatele obținute de traderii care folosesc serviciile lor.
Această statistică este făcută pe un interval de 1 an de zile și ia în calcul balanța avută acum un an și balanța actuală. Dacă ai cu 1 euro mai puțin decât acum un an intri în categoria celor care au pierdut.
Dar totuși, deși există atât de multă informație publică, de ce cei mai mulți traderi eșuează?
Lucrând cu atât de mulți investitori, observ următorul pattern: supraestimează abilități și subestimează reacția lor atunci când vor avea pierderi. Fiind pasionat de actul educațional, am înțeles că informația nu este totuna cu abilitățile.
Abilitățile sunt ceea ce ești capabil să faci într-un anumit context cu informația pe care ai primit-o.
Informația este doar teoria.
În această situație, doar video-urile de pe youtube, cărțile, cursurile nu vor fi suficiente pentru a dezvolta abilități. Ai nevoie să fii expus unor contexte, să aplici informația și să observi rezultate. Actul de învățare constă în expunere la multe contexte, aplici informația, faci greșeli, înveți din ele.
Când îți supraestimezi abilitățile, te relaxezi. Când te relaxezi ca investitor, piața îți va da lecții.
Când îți subestimezi reacția la pierderi, vei crede că poți suporta un anumit drawdown, dar când în timp real se va intampla îți vei da seama că de fapt nu e chiar așa.
Cei mai mulți investitori care supraestimează abilitățile și subestimează reacțiile vor pleca dezamăgiți din piețe și nu se vor mai întoarce niciodată.
Rațiunea, pragmatismul și maturitatea sunt niște calități de care trebuie să dăm dovadă atunci când vrem să devenim investitori.
Spor în investiții!