De ce nu folosim bugete de venituri și cheltuieli? 3MPV
Există multe aplicații sofisticate de management al bugetului personal. Chiar aplicațiile mobile de genul Revolut, BT PAY, George vin cu interpretări diverse ale structurii cheltuielilor.
Unii dintre noi, mai old scholl, poate folosesc Excel-ul.
Alții au cumpărat Notebook-ul de educație financiară.
Rutina, în schimb, este dușmanul nostru. Nu ne place rutina de a completa zilnic pe ce se duc banii. Deși este un exercițiu care nu durează mai mult de 10 minute în fiecare zi, totuși, găsim mereu scuze pentru a nu o face.
Analiza pe care eu am făcut-o a indicat faptul că dacă am avea un feedback în urma efortului făcut, gradul de implicare ar crește și, implicit, as găsi motivația necesară pentru a folosi cele 10 minute în direcția completării bugetului.
Majoritatea aplicațiilor transformă datele pe care tu le introduci într-o diagrama pe care trebuie să o interpretezi.
Dacă totuși reușesc să o interpretez, necesită niște cunoștințe și abilități pentru a putea acționa conform interpretării.
De exemplu, dacă am consumat 80% din venituri pe nevoi și 20% pe dorințe, înseamnă că nu am reușit să economisesc. Acțiunea pe care eu ar trebui să o am aici ar fi să analizez structura nevoilor, să văd dacă pot scădea anumite costuri de aici sau să renunț la dorințe. Motivul? Trebuie neapărat să economisesc în fiecare lună. Dacă sub nicio forma nu pot scădea nici din nevoi și nu sunt dispus să scad din consumul pentru dorințe, singura varianta pe care o mai am este sa imi cresc veniturile.
După cum observi, informația introdusă în buget trebuie interpretată. Interpretarea trebuie să ducă la acțiune.
Bateria financiară îți comunică printr-o manieră simplă, cu care de altfel ești obișnuit în rutina zilnică, gradul de încărcare. Cand e aproape de zero, focus pe scadere cheltuieli/creștere venituri. Cand e incarcata, focus pe pasiuni/timp de calitate/cercetare.
Bateria te ajută să-ți interpreteze situația în care te aflii. Îți analizează contextul.
Cum ar fi dacă bateria te va ghida spre a o încărca în funcție de contextul tău?
Spor la investiții!