Investițiile au nevoie de un plan… în 3 MPV
Există o vorbă “If you fail to plan, you are planning to fail” – Benjamin Franklin. Decizia de a nu planifică are că și consecință directă falimentul.
Oricine poate să investească?
Da.
Oricine poate să învețe să investească?
Da.
Oricine poate să ajungă să trăiască din investiții?
Da.
Dar…
Există un mare „Dar”.
Există 3 zone esențiale atunci când planificăm investițiile.
Obiectivul.
Resursele de care dispun.
Riscul asumat.
Voi explica detaliat fiecare punct.
Obiectivul. De obicei, când discutăm despre investiții, obiectivele sunt de ordin financiar. 1000 euro. 2000 euro. 5000 euro. 100,000 euro.
Ce reprezintă acești bani? Pot fi gradul meu de independența financiară (adică veniturile pasive să susțină cheltuielile de trai), pot fi gradul meu de libertate financiară (adică veniturile pasive să susțină cheltuielile de trai, dorințele și economisirea), pot fi o vacanță pe an, pot fi o mașină nouă, pot fi o casă nouă.
Obiectivul este extrem de personal.
Resursele. Pot ajunge la obiectiv doar dacă dețin resurse.
Când discutăm despre resurse, discutăm despre resurse financiare (pe lângă fondul de urgență, de câți bani dispun pentru a investi cu scopul de a-mi atinge obiectivul), abilități (ce știu eu să fac foarte bine pentru a ajunge la obiectiv), resurse emoționale (cât de bine îmi controlez emoțiile, deciziile).
Riscul. Acesta poate fi scăzut, mediu sau ridicat.
Practic, un om fără abilități nu poate face investiții cu risc ridicat întrucât nu îl poate controla. Nici tehnic, nici emoțional. Cel mai bun exemplu este piața criptomonedelor unde cunosc mulți investitori care habar nu aveau concepte că volatilitate, drawdown, au investit resurse financiare interesante și au avut scăderi de 50%. Traduc. Fără abilități de gestionare a scăderilor, fără un grad ridicat de inteligență emoțională, fără abilități de analiză tehnică și fundamentală, de ce să investesc într-o piață cu risc ridicat?
Resursele + gradul de risc determina strategia cu care aș putea ajunge, statistic vorbind, la atingerea obiectivului. Strategia aleasă determina timpul în care voi ajunge acolo.
Luăm un exemplu.
Vreau să am venituri pasive de 1000 euro.
Resursele financiare – 20.000 euro.
Abilități – nu știu să fac analize de piață, înțeleg profitul, drawdown-ul, înțeleg concepte legate de investiții, dar nu pot să le aplic foarte bine
Risc – scăzut, asta înseamnă că accept o volatilitate scăzută a portofoliului meu investițional.
Obiectivul + Resursele + Riscul determina strategia. Strategia determina timpul.
În contextul nostru, instrumentele cu cea mai mică volatilitate sunt obligatiunile. Astăzi avem obligațiuni de stat cu randamente anuale de 7-8%.
Dacă investesc astăzi 20.000 euro în obligațiuni voi obține 7% randament anual, adică 1400 euro = 116 euro/lună.
Pentru a obține mâine un venit pasiv lunar de 1000 euro, calculul este simplu.
Resursele de care ar trebui să dispun astăzi pentru a-mi atinge obiectivul cât mai repede ar trebui să fie de aproximativ 200.000 euro. Aș obține 14.000 euro anual. Ar înseamnă un profit mediu lunar de 1166 euro.
Pentru că am stabilit că nu am 200.000 euro ci doar 20.000 euro, ce pot face?
Ori ajustez obiectivul, adică îl scad.
Ori caut instrumente care să îmi ofere randamente mai mari. Adică pot introduce în portofoliul meu și acțiuni, care statistic vorbind oferă randamente mai mari.
În schimb, pentru a putea investi profitabil în acțiuni, trebuie să am abilități de analiză. Le am? Nu le am. Atunci ce fac? Păi merg pe varianta cea mai simplă de investit în acțiuni în care au făcut alții treaba pentru mine și anume: ETFS. Aici profitul mediu în ultimii ani a fost între 10-15%.
Dacă aș obține un randament de 15% pe an, ar însemna 3000 euro profit anual, ar însemna 250 euro/luna.
Mai departe, folosind dobânda compusă, pot determina timpul în care voi ajunge la obiectiv. După calculele pe care le-am făcut, plecând de la 20.000 euro, în 10 ani, obținând un randament mediu anual de 15%, aș ajunge la 1000 euro venit pasiv lunar.
Vreau să scurtez perioada?
Am câteva sfori pe care le pot trage.
Dezvolt abilități de analiză prin care pot crește randamentele. Avem și companii care au avut creșteri de 30%. Avem și companii care dau dividende de 20%, dar pentru a le putea identifica e nevoie să am abilități de analiză.
Aloc periodic noi resurse financiare, în felul asta accelerez progresul.
3. Folosesc tehnici de investiții cu levier ceea ce va multiplica exponential atat profiturile, dar și riscurile, iar pentru asta trebuie sa știu ce fac. Aici am nevoie de abilități de analiză tehnică, fundamentală, inteligența emoțională, risk management.
Investițiile sunt matematică.
Obiectiv, resurse, risc.
Dacă înțelegi cum funcționează, scazi semnificativ șansele de eșec.
Pe curând!