3MPV – Riscuri mai puțin știute ale ETF-urilor.

Riscuri mai puțin știute ale ETF-urilor. Îți explic în 3 MPV

Orice investiție pe care o vom face vine cu riscurile aferente. ETF-urile nu fac excepție de la aceasta regulă în investiții.

Astăzi, cel mai important ETF din lume are o capitalizare de 365.73 miliarde de dolari. Este vorba despre SPDR S&P 500 ETF TRUST.

Al doilea ETF că importantă este iShares Core S&P 500. Are o capitalizare de 300.67 miliarde de dolari.

Al treilea ETF este al celor de la Vanguard și se numește Vanguard S&P 500 ETF. Capitalizare: 272.38 miliarde de dolari.

Îngrijorările SEC

Exista un cartel al deținătorilor de ETF-uri. Vanguard, BlackRock, iShares. Aceste 3 companii dețin aproape 80% din totalul asset-urilor avute în administrare dintr-o piață de peste 4 trilioane de dolari. Exista o concentrare foarte mare a forțelor în aceasta piață. Practic, nu vorbim despre o piață descentralizată ci despre una centralizata în care 3 mari jucători pot lua decizii care să influențeze direct piață. Riscul real aici este acela că 3 jucători mari dețin deja cote importante la foarte multe companii din lume, acces în consiliile de administrație. 

Viitorul noilor intrați 

Conform Morningstar.com exista astăzi în piață 2288 ETF-uri dintre care un investitor poate alege. În 2020 au fost lansate 276 ETF-uri noi. 

Începând cu 1993, 3291 ETF-uri noi au fost lansate. După un simplu calcul matematic rezultă că peste 30% din ETF-urile au dispărut în aceasta perioadă. 

Chiar dacă există oportunități de creare a noi ETF-uri, multe dintre cele nou lansate dispar pentru că nu reușesc să își susțină costurile de funcționare. Practic, din totalul sumelor avute în administrare, din comisioanele percepute, nu reușesc să plătească cheltuielile operaționale. 

Riscul ETF-urilor exotice

Cu cât ETF-ul are capitalizare mai mica, cu cât ETF-ul investește în instrumente exotice, cu atât apare și riscul delistarii întrucât nu reușește să atragă suficiente investitori. 

Delistarea sau lichidarea nu sunt un capăt de țară pentru investitor, dar recuperarea fondurilor poate fi un proces îndelungat și costisitor.  

De exemplu, SPA ETF a lichidat anii trecuți 6 ETF-uri din UK, iar costul recuperării fondurilor a fost de 10% din suma investită în ETF. Cu alte cuvinte, am primit doar 90% din fondurile investite. 

Dacă ETF-ul doar se delisteaza înseamnă că nu mai poate fi tranzacționat. Dacă ai omis să iți vinzi unitățile deținute înainte de delistare, ETF-ul vă continua să fie tranzacționat pe piață OTC, o piață mult mai puțin lichidă și, în general, mai scumpă. 

Totuși, dacă alegi să investești în cele mai mari ETF-uri, ale celor mai cunoscuți furnizori, riscul scade considerabil. Singurul risc rămas este cel de piață.

 

Spor la investiții!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*