Construim avere sau speculăm… în 3MPV
Există 2 mari categorii de participanți în piețele financiare: cei care doresc să își construiască avere pe termen lung, versus cei care vor să facă profituri pe termen scurt.
Nu e nimic greșit în abordările celor două părți.
Investitorii care doresc să își construiască avere pe termen lung urmăresc, în general, să obțină randamente direct proporționale cu creșterea sau scăderea pieței. Nu urmăresc să bată piața. Investitorii care doresc să construiască avere nu trebuie să fie genii în lumea investițiilor, ci cu informații de bază, o strategie testată și dovedită, disciplină și perseverență vor reuși pe termen lung să își atingă obiectivele.
Cei care urmăresc să facă profituri pe termen scurt se bazează pe criterii de analiză fundamentală și speculează evenimente specifice, se bazează pe anumite pattern-uri grafice care se consumă în general într-o perioada determinată de timp, scopul fiind acela de a obține randamente mult mai mari la final de an decât le-ar fi oferit doar creșterea întregii piețe. Acest tip de investitor nu este un investitor oarecare.
Pentru a-și atinge obiectivele strategice are nevoie de un pachet de resurse: mix de strategii de investiții, inteligență emoțională la superlativ, disciplină de fier, pasiuni sau hobby-uri.
Mix de strategii de investiții. Să speculezi pe termen scurt înseamnă că ai nevoie de intrări în piață pe diverse instrumente financiare. Există momente în piață când anumite pattern-uri nu se confirmă, nu apar pe grafic, există momente când nu există evenimente pe fundamental sau există prea multe evenimente pe fundamental. Pentru că ai nevoie să fii în piață destul de des, ai nevoie de un mix de strategii, strategii care să poată fi aplicate în funcție de contextul pieței.
Inteligență emoțională la superlativ. Atunci când intrările și ieșirile din piață sunt pe termen scurt, vei culege roadele investițiilor foarte rapid. Imaginează-ți cum ar fi că într-o afacere în care ai decis să cumperi stocuri de marfă astăzi, mâine ar fi vândută toată marfă, cum te-ai simți. Atunci când urmărești volatilitatea pieței pe termen scurt, deznodământul investiției va fi simțit rapid. Trebuie să poți face față unui amalgam de sentimente, de la bucurie, euforie, entuziasm, la supărare, frustrare, frică. Le spun mereu investitorilor cu care lucrez: “Nu faceți nuntă după profituri, nu faceți înmormântare după asumarea minusurilor.” Dacă faci nuntă după profituri, obiceiul pe care l-am observat a fost că a apărut relaxarea în analiză, implicit în decizii și nu se mai respectă planul cu strictețe. Dacă faci înmormântare după înfrângeri apare sentimentul de răzbunare, eu îl numesc “revenge trading”.
Disciplină de fier. Să fii capabil să îți construiești un plan de investiții și să îl respecți cu strictețe este o necesitate pentru cei care vor să facă profituri pe termen scurt. Disciplină în analiză, în gestionarea, în închiderea ordinelor.
Pasiuni sau hobby-uri. Cele mai multe greșeli pe care le fac investitorii sunt făcute nu pentru că nu știu ce au de făcut ci pentru că petrec foarte mult timp pe platforma în căutarea oportunităților. Oricine în lumea asta lucrează după un program. Atunci când muncă ta implică efort emoțional, intelectual, stres decizional, activitatea nici măcar nu ajunge la 8h pe zi sau dacă ajunge, se face în reprize, vezi exemplul controlorilor de trafic. Pentru un investitor pe termen scurt e nevoie să iasă din contextul pieței, al platformei și să poată să se relaxeze. Creierul are nevoie. Dacă stă mereu cu accelerația apăsată la maxim e vorba doar de timp până când va da chix.
Charlie Munger, asociatul lui Warren Buffett, spunea într-un interviu acordat recent că dacă ar fi „dictator pentru o singură zi”, ar separa investitorii care intenţionează să îşi construiască avere pe termen lung, de cei care se concentrează asupra câştigurilor pe termen scurt, categorie care îşi plasează banii în aceeaşi piaţă de capital.
Investitorii pe termen scurt au adus totuși lichiditate în piețele financiare, asta înseamnă că putem găsi mai mereu cumpărători sau vânzători pentru investițiile noastre.
Am ales să studiez ambele fațete ale monedei și tocmai din acest motiv consider că pentru a te descoperi că investitor e important să le încerci pe ambele.
Am considerat mereu că societatea e polarizată și prezintă lucrurile că fiind bune sau rele. Mi-am întărit convingerea odată cu creșterea afacerii. Am înțeles că se poate construi o afacere în opoziție totală cu mesajul tău. În acest fel, clientul care nu cumpără de la tine are șanse mari să cumpere de la concurență.
Ca educator vreau să ajut oamenii să se descopere pe ei. Consider că actul educațional înseamnă îndrumare către descoperirea propriului EU. Experiențele mele sunt relevante ca lecții, dar nu pot fi aplicate în cazul tuturor.
Pe curând!
Felicitări Alex, pentru acest articol!
Dacă ar fi să-i dau o notă, aceasta ar fi -10 (minus zece).
Motivul? Îți las plăcerea de a-l descoperi singur…