Cum să diversifici portofoliul pentru a scădea riscul? – 3MPV
Mulți investitori părăsesc investițiile în piețele financiare pentru că nu aplică una dintre regulile de baza: diversificarea.
Ce înseamnă să investești?
Conform DEX “a investi” = 1. A plasa, a aloca, a cheltui un fond, un capital, diverse mijloace materiale într-o întreprindere; a face o investiție.”
Ce înseamnă a diversifica?
DEX spune așa “a diversifica = 1. A face că un lucru, un proces, o acțiune etc. să prezinte aspecte (mai) numeroase și (mai) variate.”
Investițiile vin cu un risc implicit. Pentru a obține un profit un investitor riscă o sumă de bani. Riscul în investiții este de a avea scăderi parțiale sau totale ale sumelor investite inițial.
Investițiile, în general, reprezintă o succesiune de acțiuni întreprinse de către investitor pentru a atinge un obiectiv financiar într-un orizont de timp. Majoritatea investitorilor preferă să aibă obiective financiare care pot fi atinse într-un orizont de timp îndelungat, scopul fiind acela de a nu fi afectați de volatilitatea pe termen scurt apărută și determinată în piețele financiare de către factori fundamentali.
Este o metodă bună și sănătoasă pentru a scădea riscul investiției, alegerea unui orizont de timp îndelungat, dar nu este și singura.
Mult mai sănătoasă este diversificarea.
Ce înseamnă diversificarea în investiții?
Investești în mai multe companii în același timp, nu una singură. Presupune să nu cumperi acțiuni la o singură companie și să aștepți mulți ani pentru a primi dividende, pentru a crește prețul acțiunilor. Dacă investești într-o singură acțiune, rezultatul financiar al portofoliului tău va fi direct proporțional cu ce se întâmplă în acea companie. Dacă acea companie va crește, va crește și portofoliul tău, dacă acea companie va scădea, va scădea și portofoliul tău. Că investitor, nu am vrut niciodată să depind de deciziile sau acțiunile unui singur invidiv/entități. Diversificarea prin mai multe companii va aduce portofoliului o stabilitate mai mare, iar șansele că toate companiile să scadă în același timp sunt mai scăzute.
Investești în mai multe tipuri de instrumente financiare în același timp, nu unul singur. Să investești doar în acțiuni înseamnă că ești dependent doar de economia reală, cea care produce bunuri, servicii, plus valoare. Poți investi și în datoriile țărilor, prin obligațiuni. Poți investi și în mărfuri și implicit, în valoarea lor de piață. Poți investi în aur. De-a lungul istoriei, nu prea s-a întâmplat că toate instrumentele financiare să scadă în același timp. Dacă scad acțiunile, au crescut dobânzile la obligațiuni, a crescut aurul, a crescut petrolul. Nu toate instrumentele financiare merg în aceeași direcție, iar diversificarea pe tipologii de instrumente financiare poate scădea riscul investițional.
Investești în mai multe sectoare ale economiei, nu într-unul singur. Într-o recesiune, nu s-a întâmplat că toate sectoarele economiei să scadă. Deși în ultimii 2 ani am avut câteva “furtuni”în piețe (pandemie + război în Ucraina) nu toate acțiunile și nu toate instrumentele financiare au scăzut. Ultimii doi ani au adus scăderi importante pentru companiile din industria tehnologiei, vezi cazul Facebook, dar avem companii care au funcționat foarte bine în ultimii 2 ani: farmaceutice, utilități, industria petrolieră. Chiar dacă deții acțiuni ale companiilor care pot fi afectate de o recesiune, având în portofoliul tău acțiuni din sectoare diverse ale economiei poți scădea riscul volatilității în portofoliu și, de ce nu, chiar să poți face profit în perioade de recesiune.
Investești în mai multe regiuni, nu într-una singură. Pot exista crize globale. Pot exista crize regionale. Indiferent de tipologia lor, investițiile pe regiuni te păzesc de riscul crizelor regionale. Dacă va există o criză globală, cu siguranță vom avea scăderi pe acțiuni globalizat, dar aici vei fi ferit în cazul în care ai investit în diverse sectoare, în diverse tipologii de instrumente. Declanșarea crizelor, oricum, se face printr-un efect de domino. Crizele nu apar peste noapte în toate regiunile lumii. Criza din 2008 din SUA a fost resimțită cu adevărat în România abia în 2009-2010. ASIA nici nu a fost atât de afectată de criză din SUA.
Spor la investiții!