Dacă “acasă” ar fi egal cu a fi acționar, am mai trăi într-o societate în care spunem “nu” investițiilor în piețele financiare?
Am fost invitat zilele trecute la Aleph News pentru o intervenție pe următorul subiect “Ultra Bogații își investesc banii cel mai mult în imobiliare. La mare distanță acțiuni, obligațiuni și pe ultima sută cripto. De ce?”
Este o dezbatere pe care am născut-o și în familie.
S-a dus într-o zonă profundă, mi-a oferit câteva perspective importante.
Nu este întâmplătoare avuția mondială. Un număr covârșitor de oameni bogați dețin imobile sub diverse forme și câștigă bani din asta.
Populația globului crește. Undeva trebuie să trăiască. Marile aglomerații urbane atrag tot mai mulți oameni. Există cerere. Tu ca dezvoltator creezi oferta.
Privind retrospectiv, nevoia de a avea un acoperiș deasupra capului este o nevoie de mii de ani. Se află la baza Piramidei lui Maslow.
În primii ani se formează acel sentiment de “acasă”. Adult fiind, îl cauți. Vrei să regăsești acel sentiment și pentru asta îți întemeiezi o familie. Cauți acea siguranță oferită de mama, de tata, de acei 4 pereți între care trăiai. Dacă este nevoie, faci și eforturi financiare doar pentru a reîntâlni acel sentiment.
E firesc ca piața imobiliară să se dezvolte în continuare. Ne ajută să retrăim sentimente întâlnite în copilărie.
Dar, oare, dacă le-am oferi copiilor de mici o acțiune printată la Banca Transilvania? Dacă în fiecare an, cadou de ziua lui, i-am cumpăra o acțiune la Facebook?
Dacă i-am povesti despre faptul că acea acțiune produce alte acțiuni? Că acea acțiune îi oferă puterea de a decide asupra companiei? Că acea acțiune îl face să fie special printre semeni? Să îi explicăm că cei mai mulți dintre semeni nu vor deține niciodată așa ceva? Dacă seara la cina în familie, părinții i-ar povesti despre acasă ca fiind întâlnirile cu ceilalți asociați în care se stabilește strategia de dezvoltare a afacerii? Dacă atunci când afacerile decid să se dezvolte în alte teritorii, decizi să-ți schimbi și tu locul în care locuiești?
Oare cum ar fi acești adulți?
Spor la investiții!