3MPV – Ce lecții învățăm din falimentul SVB?

Ce lecții învățăm din falimentul SVB? 3MPV 

Săptămâna trecută, perioada 6-10 martie, a fost o săptămână cum de mult timp nu a mai fost în piețele financiare. După criza din 2008, săptămâna trecută am avut primele falimente bancare din SUA. 

SVB, Silicon Valley Bank, căreia i-a luat aproape 40 de ani pentru a deveni a 16-a bancă din SUA ca mărime, i-au trebuit doar 36 de ore pentru a falimenta. 

Ca-ntr-o poveste cu happy-end, FED-ul a intervenit și a salvat clienții băncii, deponenți, antreprenori, fonduri de investiții, care își țineau fondurile în această bancă. 

Analizând contextul și deciziile băncii, sunt câteva lecții pe care e bine sa le luăm.

  1. Diversificarea sectorială 

Această bancă și-a clădit afacerea pe sectorul tehnologiei. A oferit credite start-up-urilor, a atras depozite de la companii din tehnologie. Totul în jurul acestui sector. 

Anul trecut a fost un an prost pentru acest sector. Mai toate companiile mari au concediat. Mai toate companiile și-au ajustat cheltuielile. 

Companiile care în 2020-2021 au depus sume importante la această bancă, pe parcursul anului 2022 au fost nevoite să retragă fonduri tocmai pentru a-și putea susține operațiunile. 

Dacă banca ar fi avut clienți și din alte sectoare, chiar dacă sectorul tehnologiei ar fi avut de suferit, ar fi putut atrage depozite și clienți din alte sectoare care în perioada asta nu au de suferit. 

  1. Investești în ce crezi, nu în ceea ce vezi

Banca, pentru a se proteja, cu banii din depozite a cumpărat bond-uri cu scadență foarte îndepărtată. Se aștepta ca economia să funcționeze în continuare ca în anii 2020-2021. 

Pe parcursul anului 2022, conducerea băncii se aștepta ca FED-ul să oprească creșterea agresivă a dobânzilor și să potolească inflația. 

Asta a dus la o întârziere a deciziei de a vinde bondurile în pierdere pentru a face rost de cash, cash necesar plății retragerilor. 

Săptămâna trecută, cand banca a anunțat într-un final că a vândut bonduri în pierdere pentru a face rost de cash, a fost suficient pentru a genera panică printre clienții băncii. 

Sumele solicitate pentru retrageri au fost infinit mai mari decat disponibilul de cash pentru a procesa cererile. 

  1. Investițiile sunt un organism viu care necesită adaptare în funcție de context

Când iei o decizie investițională, te bazezi pe date din prezent. 

Economia lumii este un organism viu. 

Apare inflație, apare deflație, apare șomaj, apare război, apare criza energiei, etc. 

Când nu adaptezi în permanență planul la noul context, cand nu ești atent pe generarea de venituri constante și te bazezi pe faptul că lucrurile vor reveni la normal, e posibil ca până vor reveni la normal sa nu poți trece ziua de mâine. 

Într-adevăr, SVB se baza pe faptul că FED-ul știe mai bine și că inflația va începe să scadă mai repede. Când supraviețuirea ta se bazează pe speranță ești carne de tun. 

Am invatat în investiții că singurul de care trebuie sa depinzi ești tu. Tu și deciziile tale. 

Pentru a avea decizii adaptate contextului ai nevoie de educație, de studiu. 

Spor la investiții!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*