Cum îți dai seama ce instrument financiar ți se potrivește? 3MPV
În 2023, ca investitor începător, e greu, complicat să alegi ceva care să ți se potrivească. De cele mai multe ori, acești investitori apelează la traineri, consultanți, ale căror experiență este limitată și în acest caz, investitorul va fi limitat în alegeri.
În cei 10 ani de când lucrez activ în sectorul educației financiare, mi-am luat câteva lecții importante.
Nu oricine poate fii trader speculativ.
Nu oricine are timp de studiu.
Nu toată lumea învață la fel de repede.
Nu toată lumea dispune de aceleași resurse.
Nu toată lumea a acumulat aceleași experiențe.
Nu poți educa susținând că tu detii adevărul absolut.
Fiecare individ e limitat la propriile experiențe.
Pentru a identifica corect instrumentele care ți se potrivesc analizează abilitățile pe care le ai ca investitor. Ce știi să faci? Ce faci bine?
Dacă nu ai abilități de niciun fel, apetitul la risc este scăzut spre foarte scăzut. Asta înseamnă că instrumentele din portofoliul tău trebuie să fie cu volatilitate scăzută. Consecința: profituri mici, riscuri mici.
Nu există prea multe variabile aici: depozite bancare, obligațiuni de stat/municipale/corporative.
Depozitele bancare au cicluri, uneori cu dobânzi mai mari, alteori cu dobânzi mai mici. Obligatiunile au cicluri și ele. Uneori au randamente mai mari, alteori randamente mai mici. Dacă ai abilități de înțelegere a sectoarelor, principiilor de funcționare ale burselor, acțiunilor, atunci ETFS.
ETF-urile aduc diversitate sectorială prin structura lor ceea ce va face ca riscurile să fie foarte bine împărțite. Totodată, analiza unui ETF nu este rocket science, există niște principii relativ simple de identificare și alegere a unui ETF, și la fel de simplu de achiziție. Dacă ai abilități de analiză fundamentală a unor acțiuni pe mai multe tehnici, construiește un portofoliu complex de acțiuni.
Value investing, growth stocks, DGI. Sunt cam cele mai cunoscute tehnici de selecție a unor acțiuni în portofoliul tău.
Dacă ai abilități de analiză fundamentală, tehnică, risk management, money management, inteligență emoțională peste medie, poți alege instrumente financiare derivate.
Spor în investiții!