Cu toții plecăm cu bateria financiară de la zero. De ce unii reușesc să o încarce pe parcursul vieții, alții rămân cu ea descarcată? 3MPV
Plecăm în viața cu zero finanțe. Singurele asset-uri pe care le avem sunt abilitățile noastre, cu alte cuvinte, ce suntem capabili să facem.
În funcție de importanța abilităților noastre în societatea de astăzi, așa vor fi și veniturile. Cu cât ai niște abilități mai căutate și cu cât ești mai bun decât majoritatea, cu atât veniturile tale vor fi mai mari.
Totuși, povestea e schimbătoare si depinde de anumite contexte. Dacă astăzi abilitățile de a scrie cod sunt mai importante decât abilitatea de a curăța hornuri, nu înseamnă că peste 50 de ani lucrurile vor rămâne la fel.
Totuși, fiecare tânăr trebuie să fie conștient că în societatea de astăzi există un troc. Tu îmi dai timpul tău și abilitățile tale pentru care primești bani.
Banii aceștia te ajuta să trăiești. Cu cât ai mai mulți bani, cu atât nu există presiunea supraviețuirii ci focusul va fi pe dezvoltarea ta ca om, cunoaștere.
Mecanismul încărcării bateriei financiare e simplu.
Câștigi bani, economisești mult, investești în instrumente care bat inflația. Pe termen lung, nu există alt mecanism.
Totuși, cei mai mulți oameni nu reușesc să-și încarce bateria.
În studiul realizat în ultimele 3 luni, am observat că în România, un procent important de oameni nu vor reuși să suporte o cheltuială urgență mai mare de 5000 lei din resurse proprii. Asta e grav!
Capitalismul și consumerismul sunt principalii “vinovați”pentru situația de fapt.
Pentru a încărca bateria financiară, trebuie să ai un grad de economisire peste medie. Asta înseamnă că abilitățile tale trebuie să producă plus valoare la un nivel mult mai important decât al majorității.
Dacă pentru o viață decentă ai nevoie de venituri de măcar 5000 lei net, atunci abilitățile tale trebuie să producă mult mai mult.
Rolul de victimă în această situație este ușor de luat. “Eu nu pot, mie nu mi se oferă, eu nu știu”. Rolul de victimă în capitalism este ușor de îmbrățișat, dar te afundă în sărăcie.
În capitalism reușesc cei care schimbă aceste replici în “ce trebuie să fac pentru a putea, ce trebuie să fac pentru a mi se oferi, ce trebuie să fac pentru a ști”.
Pentru a-ți încărca bateria financiară în capitalism trebuie să câștigi bani, să economisești mult și să investești pe măsură.
Fără focus pe creștere venituri, creștere grad de economisire și investiții, bateria va rămâne mereu la 1%.
Spor în investiții!
Aveti mare dreptats