Aduceți pe piață Melodrama!

Warren Buffett: Be Fearful When Others Are Greedy

Warren Buffett a descris odată frica și lăcomia drept boli care îi infectează pe investitori. Acesta a spus odată că este înțelept ca investitorii să fie „temători atunci când alții sunt lacomi și lacomi când alții sunt fricoși”.  Această afirmație este oarecum o viziune contrarie asupra piețelor bursiere și se leagă direct de prețul unui activ: atunci când alții sunt lacomi, prețurile de obicei se ridică și ar trebui să fii precaut să nu plătești în exces pentru un activ care ulterior duce la randamente anemice. Atunci când alții se tem, poate prezenta o oportunitate de investiție bună.

 

Deoarece prețul este ceea ce plătiți, iar valoarea este ceea ce obțineți, plătirea unui preț prea mare poate decima randamentele. Pentru a detalia acest lucru, valoarea unei acțiuni este relativă la numărul de câștiguri pe care le va genera pe durata activității sale. În special, această valoare este determinată prin actualizarea tuturor fluxurilor de numerar viitoare la o valoare actuală sau o valoare intrinsecă.

Warren Buffett este unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți investitori de valoare ai erei moderne, iar ca investitor de valoare, Buffett caută acțiuni care se tranzacționează sub valoarea lor intrinsecă. Acest lucru se poate întâmpla atunci când există frică pe piață și investitorii intră în panică la vânzare, scăzând prea mult prețurile. Acesta este motivul pentru care Buffett susținea acest lucru care treptat s-a transformat într-un citat celebru.

De ce ar trebui investitorii să se teamă când alții sunt lacomi?

Această idee vine din înțelegerea psihologiei pieței. Adesea, investitorii, mai ales în ansamblu, sunt conduși de emoții precum frica și lăcomia. Dacă piețele sunt în creștere, lăcomia îi poate face pe oameni să cumpere și să liciteze la prețuri, în speranța unor randamente sau profituri din ce în ce mai mari. Acest lucru, la rândul său, poate duce la bule de active, care în cele din urmă vor apărea.

Odată cu prăbușirea bursei, frica este cu siguranță răspândită. Iată trei pași pe care îi poți face pentru a fi lacom în timp ce aproape toți ceilalți se tem:

  1. Vedeți prăbușirea pieței pentru ceea ce este, și anume o oportunitate!

Poate cel mai important lucru pe care îl poți face acum este să vezi că lucrurile sunt cu adevărat. Sigur, piața este în scădere. Dar este într-adevăr o oportunitate pentru investitorii care au ceva bani de folosit.

Rețineți ce a spus Buffett în cele mai negre zile ale crizei financiare care a început în 2008 și s-a extins până în 2009: „A fost o perioadă ideală pentru investitori: un climat de frică este cel mai bun prieten al lor”. Privind retrospectiv, cuvintele lui s-au dovedit a fi 100% corecte. Investitorii care au cumpărat la sfârșitul lui 2008 și începutul lui 2009 și au rezistat câțiva ani au făcut avere. Ați putea fi tentat să strângeți banii pe care îl aveți cu toată incertitudinea legată de focarul de coronavirus. Este o atitudine înfricoșătoare, totuși. Buffett a remarcat în trecut că „cea mai bună șansă de a desfășura capital este atunci când lucrurile merg în jos”.

  1. Caută calitate!

Odată ce vedeți climatul actual al pieței de valori ca pe o oportunitate, începeți să căutați acțiuni de calitate. După cum a spus odată Buffett: „Fie că vorbim de șosete sau de acțiuni, îmi place să cumpăr mărfuri de calitate atunci când sunt reduse”. Ați putea fi tentanți să cumpărați acțiuni doar ale celor mai doborâte acțiuni. Însă amintiți-vă de următorul sfat de la legendarul investitor: „Piața de valori este un joc fără grevă. Nu trebuie să vă balansați la orice – puteți aștepta pitch-ul”.

Recomandarea mea este să urmezi abordarea lui Buffett de a „cumpăra companii cu istoric puternic de profitabilitate și cu o franciză de afaceri dominantă.

  1. Gândește întotdeauna pe termen lung!

Indiferent ce faci, gândește pe termen lung. Buffett a avut exact dreptate când a spus: „Dacă nu ești dispus să deții o acțiune timp de 10 ani, nici să nu te gândești să le deții timp de 10 minute”.

Sfaturi extraordinare oferite de-a lungul timpului:

Buffett a oferit atât de multe sfaturi incredibile de-a lungul anilor, încât am atins suprafața doar cu citatele pe care le-am menționat. Vă las cu încă o înțelepciune profundă de la legendarul investitor: „Nu este necesar să faceți lucruri extraordinare pentru a obține rezultate extraordinare”.

A fi lacom atunci când ceilalți le este frică nu necesită un efort extraordinar. Tot ce trebuie să faci este să urmezi cei trei pași descriși mai sus pentru a obține rezultate extraordinare pe termen lung.

Ciclul lăcomiei și al fricii se joacă din nou și din nou. Mulți investitori își lasă emoțiile să pună mâna pe ei și aceștia iau exact decizia opusă de cumpărare/vânzare pe care ar trebui să o ia în acel moment.

Să-ți fie frică atunci când alții sunt lacomi nu este același lucru cu să-ți fie frică; înseamnă să fii sceptic și să-ți extinzi marja de siguranță necesară. Investitorii ar trebui să fie deosebit de sceptici cu privire la ceea ce este promovat de cultură și mass-media. Urmând doar acest sfat de la Warren Buffett, vă veți îmbunătăți considerabil șansele de a fi un investitor de succes.

Recunosc, este mai greu decât pare. Trebuie să-ți faci tema. Trebuie să înveți să-ți controlezi emoțiile.

Acei investitori care urmează strategii de investiții valorice se vor găsi în mod natural să fie fricoși atunci când alții sunt lacomi. Ca și imaginarul Mr. Market al lui Benjamin Graham, poți deveni un investitor inteligent care profită de lăcomia și frica investitorilor care lasă emoțiile să le afecteze deciziile de investiții.

Putem analiza ce a făcut Warren Buffet și putem beneficia de asta. În apogeul crizei din 2008, a investit în Goldman Sachs și General Electric, când piețele ating noi niveluri minime în fiecare zi, de parcă nu exista mâine. Ceea ce vrea să spună este că va fi sânge peste tot și nimeni nu va avea curaj și resurse să cumpere pe piață și acesta este momentul în care obțineți acțiuni sub valoarea lor intrinsecă. De asemenea, conversația este adevărată. Prețurile continuă să crească dincolo de valoarea intrinsecă și ajung la un punct în care aceasta devine nesustenabilă. „Capitalul orb” inundă piața și evaluările devin nebunești, cum ar fi el în bule în 2000 doar pentru a fi urmate de o corecție crudă. Trebuie să ieși înainte să se întâmple asta. Desigur, nimeni nu poate cronometra piața, dar urmând acest principiu, aveți tendința de a beneficia enorm de ore suplimentare.

Toate aceste aspecte si multe alte strategii le poți învăța alături de un mentor ce urmează aceleași principii și îți va ușura parcursul dar si timpul de care ai nevoie pentru a ajunge la obiectivul tău, pentru a-l vedea împlinit.

Revin cu întrebarea: lăcomia este bună sau rea? 🤔

Spor la pips! 💰

One Reply to “Aduceți pe piață Melodrama!”

  1. Și bună și rea! Dacă știi să fii în echilibru cu emoțiile proprii și cu evenimentele…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*