Ce oportunități găsești în piața în momentul în care prețurile scad?
Crizele nasc oportunități investiționale, și cei care mă cunoașteți știți că folosesc această frază destul de des pentru că sunt un investitor cu 11 ani experiență și am prins vreo 2 crize până în prezent inclusiv le-am studiat pe cele precedente.
O criză financiară este de obicei asociată cu o recesiune, care marchează o perioadă de scădere a performanței economice în întreaga economie.
De la maximul atins la începutul anului, Bursa a suferit o ușoară corecție (-6,38%). Iar mulți investitori au început să se întrebe dacă ăsta este începutul unei scăderi mai serioase și ce pot face ca să profite de ea.
Ei bine, când vine vorba de a beneficia de pe urma scăderilor pe Bursă, în principiu ai două variante:
- Prima este să profiți de reducerile de prețuri (un fel de Black Friday în piețe) pentru a cumpăra mai multe acțiuni ale companiilor care crezi că vor performa bine pe termen lung. Cu alte cuvinte, „BUY THE DIP!”.
- Cea de-a doua variantă prin care poți profita de pe urma scăderilor de pe Piața de Capital este prin strategia numită Short Selling, care s-ar traduce ca Vânzare în Lipsă. Iar Short Selling-ul presupune să speculezi de pe urma scăderilor de preț ale unui activ.
Deși sună foarte interesant, Vânzarea în Lipsă este o strategie de tranzacționare avansată ce presupune foarte multă experiență și disciplină. De aceea, în articolul de astăzi mi-am propus să-ți explic ce este Short Selling-ul, cum funcționează el, și care sunt beneficiile acestei strategii.
Ce este conceptul de Short Selling?
Short Selling, sau “vânzarea în lipsă”, este o strategie de investiții, sau de tranzacționare, care are drept obiectiv specularea cu privire la scăderea prețului unei acțiuni sau al altor active. Este o strategie avansată, care ar trebui să fie întreprinsă numai de către traderi și investitori ce au cunoștințe în acest domeniu.
Când investiți în acțiuni la modul tradițional, cumpărați acțiuni ale unor companii despre care credeți că au o perspectivă pozitivă și un potențial de creștere – acest lucru este cunoscut sub denumirea de poziție long. Când faceți short selling sau deschideți o poziție „short” pe acțiuni, faceți exact opusul. Vânzătorii în lipsă identifică acțiuni sau piețe despre care cred că ar putea fi pregătite pentru o scădere.
Short selling sau vânzarea în lipsă este o strategie de tranzacționare care presupune vânzarea unei acțiuni sau a unui titlu de valoare care nu este în proprietatea unui investitor (CFD-uri). Vânzarea în lipsă este motivată de convingerea că prețul acelei acțiuni va scădea, permițându-i investitorului s-o cumpere înapoi la un preț mai mic pentru a obține un profit. Vânzarea în lipsă poate fi determinată de dorința de a specula o evoluție a unui activ sau din dorința de a acoperi riscul de scădere a unei poziții long într-o acțiune. Pentru a putea fi executată, vânzarea în lipsă presupune împrumutul unui titlu de valoare si vânzarea acestuia, urmând ca ulterior să fie răscumpărat la preșul pieței si restituit. Spre exemplu, presupunem că un broker consideră că prețul unei acțiuni X, care se tranzacționează la o valoare de 25 lei/bucata va scădea și decide să împrumute 100 de bucăți pentru a le vinde, încasând astfel suma de 2.500 lei, fiind acum într-o poziție short, deoarece a vândut ceva ce nu a deținut. Peste o perioadă, dacă prețul acelei acțiuni va scădea la 20 lei/bucată, același investitor cumpără din piață cele 100 de bucăți și le restituie, obținând astfel un profit de 500 de lei din diferența prețului. În egală măsură, dacă prețul acțiunii ar fi crescut, investitorul ar fi înregistrat pierdere.
De ce să integrezi short selling în strategia de tranzacționare?
Principalul beneficiu al Short Selling-ului este faptul că îți permite să profiți de pe urma scăderilor de preț. În perioadele în care prețurile instrumentelor financiare se corectează, poți câștiga bani Vânzând în Lipsă diferite active folosind instrumente de tip CFD.
Piețele de tranzacționare sunt foarte volatile și sunt influențate de diverși factori. Prețul este determinat de cerere și ofertă care sunt influențate de diverși factori precum:
- Dezvoltarea economică și evenimentele economice
- Știrile din spațiul media care pot influența cererea și oferta activelor financiare în funcție de optimismul sau pesimismul pe care îl prezintă
- Reglementările guvernamentale pot influența cererea sau oferta unui activ financiar atât la nivel local, dar și la nivel internațional
- Teama investitorilor sau lăcomia lor de a investi în acțiuni, criptomonede, sau alte active financiare pot crește sau scădea prețul acestora.
Pentru următoarea perioada aș putea sugera să investești în tine, să înveți anumite strategii generatoare de venit, cu cât ai mai multe cunoștințe vei privi perioadele de recesiune ca oportunități ce îți vor aduce venituri pasive.
Spor la pips!