Ordinea globală dominată de dolar „dispare”! 💵

Miliardarul și legendarul investitor Ray Dalio a spus recent că ordinea globală dominată de dolar „dispare”, spunând mai departe: Acum vom vedea marile puteri și aliații lor formând blocuri economice, monetare și militare. 📚

💬În acest articol, voi analiza gândurile sale cu privire la ramificațiile acestui eveniment. De asemenea voi discuta despre efectul asupra performanței S&P 500 (NYSEARCA:SPY) și cum vor evolua lucrurile în viitor.

Ordinea globală dominată de dolari se bazează pe presupunerea că vom vedea o continuare a tendinței de accelerare recentă de globalizare într-un sistem economic în care dolarul american era efectiv moneda de rezervă globală. În schimb, vom vedea lumea împărțită din ce în ce mai mult în blocuri concurente de-a lungul liniilor militare, valutare și economice. Ray Dalio vede că această tendință continuă în mare parte pentru că: populismul și naționalismul fiecărei țări [cresc] în pregătirea pentru conflicte mai mari… conflict cu puteri externe, cel mai important cu Statele Unite.

El a continuat susținând că există riscuri și consecințe mai mari pentru un potențial război între marile puteri astăzi decât în ​​timpul Războiului Rece: deoarece Uniunea Sovietică nu a fost niciodată o putere comparabilă cu Statele Unite. În schimb, astăzi avem China, care a apărut ca un adevărat rival al Statelor Unite în domeniul militar și economic. Această rivalitate în creștere se apropie rapid de paritatea militară și economică care aduce sfârșitul ordinii globale dominate de dolarul american. În consecință, țări precum Rusia sunt din ce în ce mai încurajate să conteste ordinea globală existentă condusă de SUA, lansând invazia militară a Ucrainei și ignorând în mod deschis sistemul economic internațional dominat de dolari.

În data de 26 februarie 2022, G7 și Uniunea Europeană au răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei prin înghețarea rezervelor valutare în dolari americani și euro la Banca Centrală Rusă (60% din rezervele valutare internaționale ale Rusiei). Răspunsul Rusiei a fost să stabilească un nivel minim al prețului aurului pentru moneda sa, anunțând în același timp că euro nu mai sunt plăți acceptabile pentru exporturile sale. Președintele comitetului pentru energie al Dumei Ruse, Pavel Zavalny, a rezumat poziția Rusiei spunând: Să plătească fie în valută, iar acesta este aur pentru noi, fie să plătească după cum ne convine, aceasta este moneda națională.

În condițiile în care China cumpără aur și puterea sa militară și economică apropiindu-se de paritatea cu Statele Unite, tot mai multe țări pot decide să depășească „standardul” dolarului american în favoarea unui alt – și potențial mai avantajos (cel puțin pe hârtie în pe termen scurt) – sistem economic oferit de China.

Care sunt implicațiile acestei tendințe?

 În primul rând: conflictele economice și chiar cele militare sunt din ce în ce mai posibile. Pierderea hegemoniei dolarului american va crește probabil inflația în Statele Unite, deoarece economiile străine vor avea mai puțină dorință de a păstra dolari în bilanț. Drept urmare, îi vor trimite din ce în ce mai mult înapoi în Statele Unite, unde vor intra în circulație și vor crește masa monetară.

Între timp, în același timp, o scădere potențială a accesului la forță de muncă ieftină și la materii prime cruciale, cum ar fi cele găsite în China, Rusia și Iran, va crește costul bunurilor și serviciilor pe tot globul, inclusiv în Statele Unite. În special, confortul tot mai mare dintre arabii saudiți și chinezi și ruși este o tendință îngrijorătoare pentru Statele Unite, deoarece, dacă această tendință va continua, costul energiei va crește probabil în viitor, având în vedere că Rusia și Iran – alți doi mari producători de petrol și exportatorii – sunt în prezent în condiții extrem de proaste cu Statele Unite și sunt din ce în ce mai absorbiți de orbita economică și militară a Chinei. În plus, o scădere a accesului la piețele externe prin războaie comerciale sporite și alte forme de sancțiuni economice ar putea dăuna profund multor constituenți ai activului SPY, inclusiv mulți dintre cei mai mari membri ai săi, cum ar fi Tesla (TSLA) și Apple (AAPL), care se sprijină puternic pe China pentru producția și consumul produselor lor.

Nu în ultimul rând, recesiunea globală care ar rezulta probabil dintr-o deteriorare severă a relațiilor dintre SUA și China, mai ales dacă s-ar transforma într-un conflict deschis sau cel puțin fragmentarea severă a principalelor economii și lanțuri de aprovizionare ale lumii, ar dăuna fără îndoială. profitabilitatea și potențialul de creștere al constituenților SPY.

Atunci când sunt combinate cu faptul că SUA se confruntă deja cu provocări semnificative legate de inflație și de încetinire a creșterii, mulți cerând o recesiune în acest an – imaginea pentru SPY nu este frumoasă. Profilul risc-recompensă este și mai puțin atractiv dacă ținem cont că, potrivit mai multor modele populare de evaluare a pieței de valori (inclusiv curba randamentului, indicatorul Buffett, modelele P/E și rata dobânzii), piața de valori pare să se tranzacționeze la un nivel semnificativ peste valoarea justă.

Acestea sunt cu siguranță vremuri foarte incerte pentru economia globală și economia Statelor Unite – în virtutea poziției sale de lider și a legăturii strânse cu alte economii precum cea a Chinei și a interdependenței față de acestea – nu face excepție.

În timp ce tendințele geopolitice și macroeconomice actuale și evaluarea actuală a SPY-ului fac ca SPY să arate ca o investiție mai puțin atractivă în acest moment (o evaluăm drept Hold pentru investitorii orientați pe termen lung), există diverse oportunități. În special, Ray Dalio consideră că țările care sunt relativ adăpostite de conflictele geopolitice sunt în poziția de a beneficia ca un refugiu sigur pentru globalism. După cum a afirmat: un studiu al războaielor și logicii din trecut arată că cei care au fost în războaie au fost foarte răniți, iar cei care nu au fost implicați în războaie au prosperat… Cei care doresc globalizarea vor privi acum dincolo de Statele Unite, China și Europa. El a indicat America Latină ca o regiune care ar putea beneficia, subliniind Mexicul ca exemplu: observați o mișcare a producției din China în Mexic, deoarece este mai ieftin și pot exporta cu ușurință în Statele Unite.

Mi-am dorit să discut despre primul ETF ce ieri a împlinit 30 de ani corelat cu situația din SUA. Fondurile tranzacționate la bursă sunt unul dintre cele mai comune vehicule de investiții pe care investitorii și comercianții le folosesc zilnic. Au trecut treizeci de ani de când a fost lansat primul ETF și, deși produsul a avut un început lent, creșterea sa rămâne puternică. În prezent, există peste 2.700 de ETF-uri care operează în SUA, cu active gestionate de aproximativ 7 trilioane de dolari. În timp ce industria fondurilor mutuale este încă semnificativ mai mare, la 23 de trilioane de dolari, diferența continuă să se reducă zilnic.

Un investitor și-ar schimba cu adevărat abordarea investițională pe baza unei proiecții pe termen mai lung din partea unui alt investitor cu experiență? Vă întreb pentru că vreau să știu, cum vă ajută aceste analize?

2 Comments

  1. În contextul descris de Ray Dalio, diversificarea portofoliului devine și mai crucială, sa tinem cont de riscurile geopolitice și valutare. Cred ca este esențial să fim proactivi în gestionarea portofoliilor pentru a naviga printr-un peisaj global în schimbare și să fim pregătiți să ajustam rapid strategiile ca un răspuns la evoluțiile geopolitice și economice.

  2. Parerea mea e ca trecem printr-o perioada in care nimeni nu stie ce va fi. Nici investitorii cu uriasa experienta nu pot ghici daca si cand va incepe un conflict, intre cine (Israel-Iran? China-Taiwan? Rusia-NATO? iese SUA din NATO?), cum se vor implica alte parti etc. Analizele ma ajuta, le corelez cu ceea ce mai citesc si eu pentru a lua o decizie (de exemplu Warren vinde din Apple etc. si, intrebat fiind ce are de gand sa faca cu banii, raspunde ca „nimeni de la masa asta nu are o idee mai bună decât să-i ținem în bonds, faceam asta si daca randamentul era 1%”). In acelasi timp pietele sunt foarte sus si totul mi se pare o bomba cu ceas. Momentan eu stau pe cash / bonds si astept un moment mai bun, daca Warren poate avea rabdare la 93 de ani, pot si eu la 40++

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*