↗️ Prognoze de creștere a PIB-ului pe țară, în 2023

De la invazia Ucrainei de către Rusia la începutul anului trecut, discuțiile despre recesiune globală au dominat perspectivele pentru 2023. Inflația ridicată, stimulată de creșterea costurilor energiei, a testat creșterea PIB-ului. Înăsprirea politicii monetare în SUA, cu ratele dobânzilor în creștere de la aproximativ 0% la peste 4% în 2022, iar din discuția Fed de marți, înțelegem că aceasta poate ajunge până la 5,5% sau chiar 6%, a precedat istoric o scădere cu aproximativ unul sau doi ani mai târziu.

Pentru economiile europene, prețurile la energie sunt critice. Vestea bună este că prețurile au scăzut recent de la maximele din martie, dar continentul rămâne pe un teren instabil. Harta arată previziunile de creștere a PIB-ului în funcție de țară pentru anul următor, pe baza previziunilor Fondului Monetar Internațional (FMI) Outlook pentru octombrie 2022 și actualizarea din ianuarie 2023. Se estimează că economia mondială va înregistra o creștere a PIB-ului de doar 2,9% în 2023, în scădere față de 3,2% estimată pentru 2022.

Aceasta este o creștere de 0,2% față de perspectivele din octombrie 2022 datorită, în mare parte, redeschiderii Chinei, cererii globale mai mari și încetinirii inflației proiectate în anumite țări în anul următor. Având în vedere acest lucru, vedem previziuni de creștere a PIB-ului pentru 191 de jurisdicții, având în vedere mai multe vânturi economice contrare – și câteva puncte pozitive în curs de dezvoltare în 2023.

Se estimează că SUA va avea o creștere de 1,4% a PIB-ului în 2023, totuși semnele de slăbiciune economică pot fi văzute în valul tot mai mare de concedieri din domeniul tehnologiei, prefigurat ca o recesiune cu guler alb. Anul trecut, 88.000 de locuri de muncă în domeniul tehnologiei au fost tăiate și această tendință a continuat până în 2023. Marile firme financiare au urmat și ele exemplul.

Totuși, șomajul rămâne destul de constant, la 3,5% în decembrie 2022. În continuare, preocupările rămân în legătură cu inflația și calea creșterii ratei dobânzii, deși ambele arată semne de încetinire. În toată Europa, rata medie de creștere a PIB-ului proiectată este de 0,7% pentru 2023, o scădere bruscă față de prognoza de 2,1% pentru anul trecut. Atât Germania, cât și Italia sunt prognozate să înregistreze o ușoară creștere, la 0,1% și, respectiv, 0,6%.

Cu toate acestea, o criză energetică în curs de desfășurare expune sectorul de producție la vulnerabilități, cu potențiale efecte de propagare asupra consumatorilor și întreprinderilor și creșterii generale în zona euro. China rămâne o întrebare deschisă. În 2023, se estimează că va crește cu 5,2%, o creștere mai mare decât multe economii mari. În timp ce sectorul său imobiliar a dat semne de slăbiciune, deschiderea din 8 ianuarie, după 1.016 zile de politică zero-Covid, ar putea stimula cererea și activitatea economică, vom arunca o privire asupra cifrelor la finalul primului trimestru al anului 2023.

Un drum lung de parcurs, iar  FMI a declarat că 2023 se va simți ca o recesiune pentru o mare parte a economiei globale. Dar dacă se îndreaptă către o redresare sau un declin mai accentuat rămâne necunoscut. Astăzi, doi factori care susțin economia globală sunt prețurile la energie mai mici decât se aștepta și bilanțurile rezistente ale sectorului privat. Prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut la niveluri văzute înainte de războiul din Ucraina, însă acestea oscilează. În perioada de apogeu al șocurilor energetice, firmele au demonstrat o capacitate notabilă de a rezista prețurilor astronomice la energie, care le comprimă finanțele. De asemenea, au rezerve semnificative de numerar. Pe de altă parte, inflația este departe de a se termina. Pentru a contracara acest efect, multe bănci centrale vor trebui să utilizeze măsuri pentru a controla prețurile.

Acest lucru poate avea, la rândul său, un efect de amortizare asupra creșterii economice și a piețelor financiare, cu consecințe necunoscute. Pe măsură ce datele economice continuă să fie publicate pe parcursul anului, poate exista o divergență între sentimentul consumatorilor și dacă lucrurile se schimbă într-adevăr în economie.

Încotro se îndreaptă economia în 2023 rămâne de văzut. Tot ceea ce trebuie să reținem este că totul este ciclic, nimic nu râmăne bătut în cuie, nici când vorbim de o creștere nici când discutăm despre scăderi.

Voi cum vedeți următoarea perioadă?

 

One Reply to “↗️ Prognoze de creștere a PIB-ului pe țară, în 2023”

  1. La vest nu le convine ca pierd monopolul financiar, în anii 90 controlau 90% acum au 60% iar 40% controlat de India, China, Africa de Sud, Brazilia, Rusia. Este cam ce s-a intimplat în 1840-1870 în războiul ciaiului din China cind atunci China era ca și acum, a doua putere economică.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*