🚀Roller Coaster-ul pieței de valori!

Sunt puțin pesimist cu privire la randamentul acțiunilor medii din SUA în următorul deceniu sau două.  De ce? Dacă ai deținut fonduri indexate în ultimul deceniu, ai fost răsplătit pe măsură de piețele financiare.

Este timpul pentru rambursare.

Investitorii care dețin fonduri indexate s-au urcat probabil într-un roller coaster uriaș care, până în prezent, a crescut. În următorul deceniu sau două, ei vor experimenta o plimbare entuziasmantă plină de mini piețe de tauri și ursi, dar la sfârșitul călătoriei nu vor fi departe de locul în care au început. (depinde și de strategie).

Lasă-mă să explic.

Ieșim dintr-o bulă extraordinară. Deși evaluările Dotcom 2.0 și ale acțiunilor tehnologice au fost zdrobite, piața este încă foarte scumpă.

Atunci când deții o acțiune, profiturile tale provin din două surse: aprecierea acțiunilor și dividendele. Aceeași logică se aplică și pieței de valori. La urma urmei, piața de valori este doar o colecție de acțiuni. Randamentul mediu de dividende al pieței de valori este astăzi de aproximativ 1,7%.

Dacă deconstruiți aprecierea prețului, aceasta provine din două surse: creșterea câștigurilor și/sau creșterea prețului la câștiguri.

Trebuie să facem un drum imaginar important la matematica de clasa a doua.

În momentul scrierii acestui articol, S&P 500 este la 4072 USD, iar veniturile estimate pentru 2022 sunt în jur de 200 USD. Aceasta înseamnă că acțiunile medii din acest indice se tranzacționează la aproximativ 19x câștiguri, ceea ce este un număr mare, mai ales în mediul actual de creștere a ratei dobânzii, dar nu nebunesc (media istorică este de aproximativ 15x). Folosesc S&P 500 ca proxy pentru bursa. Este orice altceva decât un proxy perfect, dar este ușor să găsiți date actuale și istorice pentru acest indice și vom ajunge totuși la o concluzie vag corectă.

Ceea ce ne îngrijorează cu adevărat este „E” în ​​raportul P/E.

Un alt mod de a ne gândi la „E” este că este vânzările înmulțite cu marja de profit. Aici, voi folosi date pentru întreaga economie pe care guvernul SUA le-a urmărit din 1947. Prin urmare, produsul intern brut (PIB) reprezintă vânzările economiei. În prezent, marjele de profit sunt de 11,5%, în scădere de la 12,1%, care a fost un maxim istoric în urmă cu doar câteva luni.

În ultimii 75 de ani, marjele de profit corporative au fost în medie de aproximativ 7,1%.

În ultimii 30 de ani, marjele de profit au fost de 8,2%.

Marjele de profit în trecut au fost una dintre cifrele cele mai medii inverse din finanțe. Înseamnă să revină pentru că capitalismul funcționează – profiturile în exces sunt în cele din urmă eliminate. Desigur, compoziția economiei s-a schimbat enorm de-a lungul anilor – o foarte mare parte din producție a fost expediată în străinătate, iar SUA este mai mult o economie de servicii astăzi decât a fost în trecut.

În anii 1980, profiturile erau în medie de 5,3%, în anii 1990 de 5,7%, iar în primul deceniu al secolului erau de 7,9%.

Nu știu unde se vor stabili, dar…

Dacă marjele de profit se vor stabili la nivelul ultimului deceniu, la 10,2%, atunci piața se va tranzacționa la aproximativ 22 de ori câștigurile. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, profiturile corporative au beneficiat enorm de pe urma globalizării, a ratelor dobânzilor scăzute (aproape de zero) și a reducerilor de impozite ale lui Trump.

Știind ceea ce știm astăzi, este puțin probabil ca marjele de profit să rămână la nivelurile lor recente ridicate. Globalizarea se inversează rapid, este posibil ca ratele impozitelor corporative să crească din cauza faptului că datoria SUA guvernamentală este la cel mai înalt nivel de după al Doilea Război Mondial și nimeni nu știe unde vor fi ratele dobânzilor. Dacă acestea scad, este pentru că sunt într-o recesiune, ceea ce nu este bine pentru marjele de profit. Dacă ratele dobânzilor rămân la acest nivel sau, și mai rău, cresc, acest lucru va avea loc atunci când datoria corporativă față de PIB este la cel mai înalt nivel de până acum!

Dacă marjele revin la nivelurile lor anterioare, putem descoperi că puterea câștigurilor S&P 500 este de 91-143 USD pe acțiune, sau cu alte cuvinte, acțiunile se tranzacționează de 27-42 de ori câștigurile. Foarte scump!

Devine mai rău. Când datoria crește, este combustibilul creșterii economice; dimpotrivă, datoria mare absoarbe oxigenul creșterii economice. Astfel, este probabil ca economia SUA să crească într-un ritm mai lent în deceniul sau două decenii decât în ​​trecut.

Pe măsură ce P/E-urile încetează să crească, investitorii care s-au obișnuit să câștige bani cu găleată vor fi descurajați de randamentele din acțiuni și vor începe să-și piardă interesul pentru ele. Acesta este motivul pentru care P/E se lansează într-o călătorie lungă, adesea de mai multe decenii, de declin. Această scădere reduce creșterea câștigurilor, care este probabil mai mică (în termeni reali, după inflație) decât în ​​ultimele două decenii. După cum am menționat mai sus, acesta este motivul pentru care piața de valori poate levita foarte mult, să sară în sus și în jos (veți avea piețe mini bull și bear), dar decenii mai târziu ajungeți în același loc în care ați început.

Deveniți un investitor activ de valoare.

Investițiile tradiționale de cumpărare și uitare de vânzare nu sunt moarte, dar sunt în comă, așteptând să revină următoarea piață bullish – și acel taur este încă departe, foarte departe. Disciplina de vânzare trebuie pusă într-o viteză superioară.

Mărește-ți marja de siguranță. Investitorii de valoare caută o marjă de siguranță cumpărând acțiuni cu o reducere semnificativă pentru a-i proteja de supraestimarea „E”. În acest mediu, această marjă trebuie sporită și mai mult pentru a ține seama de impactul în scădere constantă a P/E-urilor.
Nu cădeți în capcana evaluării relative. Multe acțiuni vor părea ieftine pe baza evaluărilor istorice, dar evaluările trecute pe piața bullish nu vor fi din nou utile pentru o lungă perioadă de timp. Instrumentele de evaluare absolută, cum ar fi analiza fluxului de numerar actualizat, ar trebui să aibă mai multă pondere.

Nu cronometrați piața. Deși market timing este atrăgător, este foarte dificil să faci bine. În schimb, prețuiți acțiunile individuale, cumpărându-le când sunt ieftine și le vindeți când devin evaluate corect.

Nu vă fie frică de numerar. Piețele taur seculare i-au învățat pe investitori să nu dețină numerar, deoarece costul de oportunitate pentru a face acest lucru era foarte mare. Costul de oportunitate al numerarului este mult mai mic în timpul unei piețe laterale. Și a rămâne pe deplin investit vă va forța să dețineți acțiuni de calitate marginală sau care nu vă îndeplinesc marja de siguranță sporită.

Câteva gânduri suplimentare.

Am mai discutat despre dimensionarea poziției, în ciuda calmului relativ recent al pieței de valori, suntem orice altceva decât optimi. Am fost și urmează să reducem dimensiunea fiecărei poziții individuale cu un procent sau două. Facem tranziția portofoliilor la 30 de acțiuni în loc de 20-25.

Am fost și vom continua să ne extindem orizonturile pentru oportunități în afara SUA. Astăzi, am aproximativ o treime din portofoliu în acțiuni din afara SUA (acest lucru variază foarte mult de la un cont la altul).Sunt optimist cu privire la procesul nostru de investiții. Continuăm să ne modificăm procesul, încercând să învățăm din greșelile noastre, precum și din greșelile altora. Continuăm să lucrăm la îmbunătățirea portofoliului nostru, programelor noastre, dar suntem și conștienți că uneori cel mai bun și mai greu lucru de făcut este să nu facem nimic.

Voi cum vă raportați în contextul actual la investiții? Ce impact vor avea schimbările recente ale politicii fiscale asupra investițiilor? Care sunt cei mai importanți factori care credeți că influențează performanța investițiilor? Vă aștept în comentarii.

Pe joia viitoare! 😉

2 Comments

  1. Mult mai mult efort in cautarea companiilor subevaluate, dar intotdeauna se gasesc cateva care au un raport D/E mic si un profit net decent (in jur de 10%). Cateva companii din compozitia BET (unele din cele mai reprezentative) sunt supraevaluate astazi la un P/E in jur de 7. Cred ca raportul P/E este bun ca si start al evaluarii unei companii, dar nu e un indicator exhaustiv pentru ca depinde foarte mult de volumul de tranzactionare dintr-o anumita piata (de apetitul investitorilor pentru trading in loc de value investing). Intr-o piata bear sau laterala (la fel ca intr-o piata de frontiera), vlumul de tranzactionare fiid relativ redus, Pretul este determinat de un numar relativ mic de participanti (se tranzactioneaza procente foarte reduse din totalul actiunilor) de aceea P/E isi pierde putin din semnificatie si metodele de evaluare ar trebui sa se uite la alti indicatori.

  2. D/E – debt/equity

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*