„Nu pot să economisesc pentru că am venituri prea mici” – 3MPV
În cei 10 de ani de când lucrez cu români, poate cel mai des întâlnită frază este că „nu pot economisi pentru că veniturile sunt prea mici”.
Este o scuză reală sau doar o închipuire? Depinde.
Venitul mediu în România, conform INS, la final de septembrie 2022 a fost de 4003 lei net.
Înseamnă că avem persoane care câștigă sub acest venit net, dar avem și români care câștigă peste acest venit.
Dacă aplicăm corect formulă 50/30/20 rezultă că un român ar trebui să cheltuiască lunar 2001 lei pe cheltuieli de întreținere (mâncare, casă, transport, utilități, școală),1200 lei pe dorințe, iar 800 lei să fie economisiți.
Completarea bugetului de venituri și cheltuieli pe o perioada îndelungată de timp îți va oferi o imagine foarte clară a modului în care consumi ceea ce produci.
Hai să luăm câteva situații.
Consumi mai mult de 50% din venituri pe cheltuieli de întreținere. La mâncare nu prea poți renunța. Dacă ai rată lunară, nu prea putem negocia cu banca. Dacă locuiesc în chirie, am libertatea de a jongla cu zona în care locuiesc, cu dimensiunea locuinței. Dacă circul cu mașina, iar locul de muncă îmi permite utilizarea transportului în comun, pot reduce și de aici consumul.
Consumi mai mult de 30% pe dorințe. Pe termen lung, îți dai seama că poate consumi prea mulți bani pe haine, pe țigări, pe mâncat în oraș. Este o altă zona din care poți ajusta cheltuielile. Dacă consum mai puțin de 30% pe dorințe atunci am două variante: fie îmi asigur o marjă mai mare de consum pentru întreținere fie economisesc mai mult.
Nu reușesc să economisesc. Economisirea este primul pas către o viață mai bună. Trebuie să devină o prioritate. Scopul final al bugetului de venituri și cheltuieli ar trebui să fie realizarea unei imagini foarte clare asupra obiceiurilor de consum, ajustarea lor din mers pentru a avea un fond de urgență. Măcar atât, în primă fază.
Necesită puțin timp. Necesită puțin efort. Necesită transformarea anumitor obiceiuri.
Dacă, aplicând formula 50/30/20 corect nu reușesc să economisesc deloc și sunt la limită cu cheltuielile de întreținere, practic tot venitul meu se duce doar pe a supraviețui, fără să economisesc, fără să dau bani pe dorințe, nu am altă variantă decât să lucrez la creșterea veniturilor.
Este responsabilitatea ta.
Viitorul tău este grija ta.
Pe curând!