Ce ne așteaptă în 2023? Care este ritmul setat de Wall Street?

Previziunile pieței de valori ale Wall Street pentru 2022 au fost în declin cu cea mai mare marjă din 2008: va fi anul acesta diferit?

 Wall Street greșește adesea când vine vorba de anticiparea de unde ar putea fi tranzacționate acțiunile la un an. Însă, în 2022, cei ce se ocupă de prognozare trebuiau să rateze marcajul cu cea mai mare marjă din aproape 15 ani, potrivit datelor compilate de FactSet. Analiștii de acțiuni de pe Wall Street erau pe cale să supraestimeze performanța indicelui S&P 500 în 2022 cu aproape 40%, conform previziunii medii de jos în sus întocmite de analistul senior de câștiguri al FactSet, John Butters. Această ar marca cea mai mare ratare din 2008, când analiștii au depășit cu 92%. În urmă cu un an, analiștii de acțiuni au creionat în S&P 500 SPX, cu +1,49% terminând 2022 la 5.264,51.

În anul precedent, totuși, cei mai importanți strategi ai Wall Street-ului au fost mai precauți, petrecând o mare parte din timp reducându-și scopurile bursiere de la sfârșitul anului, deoarece Rezervă Federală a continuat să majoreze ratele pentru a lupta împotriva inflației extrem de ridicate și a provocat volatilitate pe piețe, inclusiv acțiuni, obligațiuni, valute și mărfuri. Daunele resimțite pe piețele financiare au făcut că S&P 500 să scadă cu aproximativ 20%, în ritmul celui mai rău an din 2008, când a scăzut cu aproape 40%, potrivit Dow Jones Market Dată.

Estimări S&P 500

Un sondaj recent realizat de MarketWatch, de cei mai buni analiști anticipativi de pe Wall Street, a stabilit estimarea medie S&P 500 la 4.031 pentru sfârșitul anului 2023, la un avans de numai aproximativ 6%.

Câteva estimări, inclusiv cele ale strategilor de top în acțiuni și macro-strategii de la Barclays PLC BCS, +1,17%, Morgan Stanley MS, +2,01%, Citigroup Inc. C, +2,28% și UBS Group AG UBS, +2,72% se așteaptă că S&P 500 să termine anul acesta sub 4.000. Cu toate acestea, previziunile grupului au fost răspândite într-o gamă neobișnuit de largă, au declarat strategii de piață. La nivelul scăzut, Greg Boutle de la BNP Paribas se așteaptă la o scădere continuă a acțiunilor anul acesta, S&P 500 terminând 2023 la 3.400. Binky Chadha de la Deutsche Bank, care are cea mai mare țintă de sfârșit de an a grupului, se așteaptă că indicele să închidă anul acesta la 4.500. Mai mult, un sondaj FactSet al analiștilor de acțiuni a produs o prognoză de jos în sus pentru S&P 500 de 4.500 până la sfârșitul anului 2023.

Ce zici de o recesiune?

Mulți macro-strategii au spus în perspectivele lor pentru 2023 că se așteaptă că economia SUA să între într-o recesiune până la jumătatea anului, subminând și mai mult evaluările acțiunilor, pe măsură ce profiturile corporative scad și șomajul crește. În special, economistul șef al lui Goldman Sachs, GS, +1,65%, Jan Hatzius, se așteaptă că evoluția pozitivă economică din SUA să încetinească, dar să evite o recesiune.

Unul dintre principalii piloni care susțîn evaluările acțiunilor a fost așteptarea că acțiunile vor atinge nivelul maxim în prima jumătate a anului viitor, înainte de a reveni în a două jumătate a anului 2023, pe măsură ce inflația scade și șomajul crește, permițând Fed să înceapă să reducă ratele dobânzilor, fără a riscă hiperinflația.

În timp ce chiar și președintele Fed, Jerome Powell, a spus că nu există garanții cu privire la locurile în care politică monetară va trebui să reducă inflația în mod concret, așteptările persistente au fost că Fed să „pivoteze” în cele din urmă poziția să agresivă asupra ratelor la un moment dat anul viitor, ceea ce a ajutat la consolidarea stocurilor…

Investitorii au continuat să se agațe de speranțe pentru o reducere a ratei dobânzilor la sfârșitul anului 2023 de la Fed, arată contractele futures, chiar dacă cel mai recent „complot de puncte” al Fed, lansat la începutul lunii Deembrie 2022, sugerează că bancherii centrali seniori nu se așteaptă să reducă ratele până în 2024. Mulți investitori se așteaptă că acțiunile să scadă în prima jumătate a anului 2023, deoarece majorările agresive ale dobânzilor Fed vor afecta în sfârșit economia.

JPM de la JPMorgan Chase & Co., +1,12% Marko Kolanovic, care a fost unul dintre cei mai optimişti strategi de pe Wall Street în 2022.

Michael Wilson de la Morgan Stanley, unul dintre puținii strategi de acțiuni de pe Wall Street care au anticipat prăbușirea din acest an, a susținut o viziune similară când a descris 2023 că „povestea celor două jumătăți” într-o notă de cercetare din 19 decembrie. Wilson crede că S&P 500 va gășiți un nivel minim în primul trimestru al anului 2023, creând o „oportunitate de cumpărare extraordinară”.

Tauri și urși: perspective extrem de diferite

O privire în afară marilor bănci de investiții arată tauri și urși cu viziuni dramatic diferite despre cum se așteaptă să se desfășoare anul viitor.

Tom Lee, șeful de cercetare la Fundstrat Global Advisors, vede că S&P 500 va crește la 4.750 anul viitor, pe baza așteptărilor sale că inflația va continuă să scadă. Lee și-a șters reputația de taur bursier, susțînând apelurile sale pentru a continuă să crească acțiunile în apariții frecvente pe rețelele de televiziune de afaceri, cum ar fi CNBC. Într-o elaborare recentă a perspectivei sale pentru 2023, Lee a remarcat un anumit aspect: cazurile în care acțiunile americane scad timp de doi ani consecutivi au fost rare de la al Doilea Război Mondial.

În plus, retragerile cu două cifre au fost adesea urmate de recuperări deosebit de toride, după cum arată datele istorice.

S&P 500 a avansat cu 13,5%, în medie, în anii care au urmat unei retrageri, conform analizei lui Lee a datelor istorice începând cu 1946.

Pe de altă parte, urșii bursieri precum Chris Senyek, strateg șef de investiții la Wolfe Research, se așteaptă că durerea acțiunilor să persiste anul acesta. Într-un raport recent, Senyek a explicat de ce crede că economia Statelor Unite se va prăbuși anul acesta, în timp ce inflația va rămâne persistentă, ducând la „stagflație”.

O retragere de 35%?

 Drept urmare, Senyek se așteaptă că S&P 500 să scadă potențial cu până la 35% anul acesta. O scădere de această magnitudine ar duce S&P 500 la aproximativ 2.500, un nivel atins ultima dată în urmă prăbușirii din martie 2020, potrivit FactSet. „Cantitatea de înăsprire [monetară] care a avut loc deja este suficientă pentru a împinge economia Statelor Unite într-o recesiune și că creșterea PIB-ului real al SUA va atinge -2% până la -3% la (de la an la an) la un moment dat în 2023”, a spus Senyek într-o notă.

Care este strategia ta investițională cu care începi anul 2023?

One Reply to “Ce ne așteaptă în 2023? Care este ritmul setat de Wall Street?”

  1. Sunt mai multi analisti care cred ca actualul ciclu inflationist este diferit de cele anterioare prin faptul ca nu se datoreaza atat de mult supracreditarii ci mai degraba scaderii productivitatii datorita intreruperii lanturilor de aprovizionare in timpul pandemiei si totodata cresterii costurilor cu energia. Daca inflatia cauzata de supra creditare se poate rezolva prin cresterea dobanzii de referinta (scaderea consumului prin cresterea somajului si limitarea cresterilor slariale + scumpirea capitalului), cea cauzata de scaderea productivitatii trebuie abordata din ambele sensuri: scaderea consumului + cresterea productivitatii ceea ce e destul de greu pentru ca aceste doua demersuri sunt in contradictie. Cred ca rezultatul cresterii dobanzii de referinta va avea ca rezultat contractia economiei pana la nivelul real al productivitatii si de acolo va incepe sa creasca odata cu cresterea acesteia. Din pacate cred ca e destul de greu de estimat care e acest nivel si cand va fi atins.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*