Când strategia și ambiția sunt la unison cu obiectivul!

 Investitorii sunt adesea tentați să vândă prea repede. Concentrează-te pe a fi un cumpărător, nu un vânzător (depinde și de strategie).

Să începem!

În momentul în care prețurile scad, investitorii încep să-și pună întrebări care încep cu „oare ar trebui să vând”? sau „ar trebui să le mai țin?” Dacă este o decizie grea, probabil că nu ar trebui. Investitorii sunt adesea prea dornici să vândă. Prea des, investitorii vor face ceva doar de dragul de a face ceva. Este ceea ce îi transformă pe oamenii care au avut succes în investiții de-a lungul vieții lor profesionale în investitori groaznici atunci când se pensionează. Dacă ești un investitor de retail obișnuit, ai trecut prin anii de muncă concentrați pe cariera și familia ta. Ai aruncat „câteva” fonduri într-un cont C.A.R sau alt cont de economii. Nu ai stat acolo cu gândul acolo sau te uitai la piață toată ziua, în fiecare zi, cel mai probabil ți-ai verificat contul din când în când. Chiar și în majoritatea anilor „răi”, portofoliul tău a crescut probabil prin adăugarea de capital nou.

Apoi te apropii de pensionare și începi să acorzi mai multă atenție. Pensionarea a fost întotdeauna un vis îndepărtat și, dintr-o dată, acel vis este după colț. Începi să urmărești mișcările zilnice ale prețurilor și intri în panică. Vezi că prețurile scad, iar tu deții unele acțiuni ce s-au dus în jos cu 20, 30 sau chiar 50%, începi să citești articole pe internet care îți spun că recesiunea este pe aproape. Și simți acea dorință de a face ceva și începi să vinzi. Îți sună cunoscut? Vânzarea de acțiuni este cea mai proastă decizie de investiție pe care o iau în mod obișnuit investitorii.

Dar de ce investim la bursă?

 Economia americană este cel mai mare generator de bogăție din istoria lumii. Bursa de valori ne oferă posibilitatea de a deține o bucată din ea. Când cumpărați o acțiune, cumpărați o mică parte dintr-o companie care oferă un fel de serviciu sau produce un fel de bun. Vrei să deții mai mult? Eu da!

Oamenii bogați nu sunt cei care au vândut acțiuni în ultimii 60 de ani, ei sunt oamenii care le-au ținut. Mi se pare ironic faptul că atât de mulți oameni care au trecut prin efortul de a deschide un cont la o casă de brokeraj și de a economisi sume mari de bani, își doresc să fie în numerar. Ai decis să investești la bursă pentru că ai realizat că acțiunile pe termen lung sunt o investiție grozavă. Nu te-ai dus la banca locală și nu ai deschis un cont de economii pentru a-ți arunca banii în fiecare lună.

Eu dețin partea mea din economie astăzi. Scopul meu este să dețin mai mult, nu mai puțin.

Sunt proprietar de afaceri, ca orice altă afacere, avem suișuri și coborâșuri. În unele părți, creștem mai repede decât altele. Nu sunt acționar în Profit Point de un an, și nu-l vând atunci când avem un trimestru deosebit de bun sau când este un trimestru provocator. Sunt proprietar de afaceri în fiecare zi și voi fi pentru totdeauna. Îmi abordez investițiile în acțiuni cu aceeași perspectivă. Nu cumpăr acțiuni la companii cu intenția de a le vinde la un preț mai mare. Scopul meu, în fiecare an, este să măresc cât dețin. Fiecare acțiune pe care o cumpăr este o altă sursă de venit, fiind finanțată din fluxul de numerar al afacerilor pe care le dețin. De ce mi-aș vinde venitul?

Tratează-ți portofoliul ca pe o afacere!

Nu toate investițiile funcționează. Uneori investești timp și efort în planuri care pur și simplu nu produc profit. Când conduci o afacere, ocazional vei scufunda bani în eforturi care nu se dovedesc a fi valoroase. Fondatorul Amazon (AMZN), Jeff Bezos, a discutat public despre numeroasele eșecuri ale AMZN ca fiind esențiale pentru succesul AMZN. Nu a contat că AMZN a pierdut miliarde investind în linii de afaceri care în cele din urmă nu au fost profitabile. Liniile care au devenit profitabile sunt mult mai semnificative. Investitorii petrec prea mult timp îngrijorându-se că investițiile nu funcționează. Dacă investești suficient de mult, se va întâmpla. Unele investiții vor eșua. Dividendele vor fi reduse, companiile vor depune faliment și, ocazional, vor exista unele investiții care sunt fraude de-a dreptul. Asta e ok.

Am avut partea mea echitabilă de investiții care nu au funcționat. Scriind despre ele în mod public, ca și în cazul AMZN, aceste pierderi sunt o parte irelevantă a profiturilor mele. Este foarte ușor să te protejezi de aceste pierderi. Nu, nu este întotdeauna ușor să le eviți, dar este ușor să le faci irelevante.

Nu, nu poți prezice viitorul!

Oamenii vor afirma cu deplină certitudine că ceva se va întâmpla în viitor. Cumpărarea de acțiuni înseamnă încercarea de a prezice care companii se vor descurca bine în viitor. Așa că trebuie să încercăm mereu să ne ținem ochii la orizont. Cu toate acestea, este periculos pentru noi să presupunem că avem dreptate. De exemplu, am prezis că o recesiune va avea loc la sfârșitul lui 2023 sau începutul lui 2024. Am expus argumentele mele pentru care eu cred acest lucru, prin numeroase perspective ale pieței din ultimul an. Ei bine, cu toții putem greși. De fapt, toți vom greși frecvent, până la un moment dat. Înainte de 2022, am zis că Fed va rămâne conciliantă și că majorările ratelor vor fi ușoare. Nu presupune niciodată că cunoști viitorul. Uneori, vei avea dreptate, alteori vei greși total. Nu paria totul pe capacitatea ta de a prezice viitorul. Asigură-te că ai întotdeauna un portofoliu diversificat, cu niște holding-uri de pe urma cărora vei beneficia dacă ai dreptate în ceea ce privește viitorul dar și unele holding-uri pentru situațiile în care greșești. În orice moment, fiecare parte din portofoliul tău ar trebui să fie o companie pe care te simți perfect confortabil să o deții pe termen lung.

Vinde doar atunci când îți îmbunătățești portofoliul!

Vor fi momente când va trebui să vinzi investiții. La fel cum o afacere trebuie ocazional să arunce prosopul pe o linie de afaceri care pur și simplu nu va fi profitabilă.

Când ar trebui să vinzi?

Îți dai seama că strategia ta de investiție a fost greșită. Când ai investit inițial, poate te-ai așteptat să se întâmple niște evenimente și nu s-au întâmplat. De exemplu, poate te-ai  așteptat ca acea companie să reducă efectul de îndatorare, dar nu înregistrează progrese suficient de repede, iar riscul unei reduceri de dividende crește. Compania își schimbă strategia și nu se mai aliniază obiectivelor tale. Ocazional, o companie face o schimbare radicală de strategie. Poți obține un randament mai bun cu un risc mai mic sau o diversificare îmbunătățită sau când piața îți oferă un preț mai mare decât crezi că merită investiția. Indiferent dacă ai un câștig sau o pierdere din investiție, este irelevant pentru decizia de a vinde.

Când nu ar trebui să vinzi?

Când emoțiile tale te conduc. Este ușor să devii emoționat atunci când investești. Portofoliile noastre reprezintă „mulți” bani. Când vinzi, ai nevoie să ai mintea limpede. Dacă nu te afli într-un spațiu în care poți identifica ce este în neregulă cu compania și de ce nu mai crezi în viitorul pe termen lung al investiției, cel mai bine este să mai ții de ele. Vânzarea de acțiuni ar trebui abordată cu tot atâta seriozitate și diligență. La urma urmei, vindeți o afacere despre care ați decis anterior că este valoroasă.

Fii întotdeauna un cumpărător!

Abordarea investițiilor care a devenit un sfat standard în industria investițiilor este că ar trebui să cumperi acțiuni în timp ce încă lucrezi și apoi să îți finanțezi pensionarea prin vânzarea de acțiuni. Acesta este un sfat groaznic. 😄 Ai cumpărat acțiuni pentru că ai recunoscut valoarea pe care acestea o au în construirea bogăției. De ce le-ai vinde? Metoda Venitului oferă o soluție alternativă. Nu îți finanța pensionarea vânzând activele tale câștigate cu greu. Finanțează-ți pensionarea prin retragerea fluxului de numerar produs prin dividende și dobânzi. Apoi, ia o parte din acel venit – recomand 25% – și reinvestește-l.

Dacă urmezi acest plan, vei cumpăra mai multe acțiuni când vei avea 60, 80 și chiar 100 de ani. Venitul din portofoliul tău care este reinvestit va cumpăra mai multe acțiuni, produce mai multe dividende și îți va crește veniturile în continuare. În fiecare an, vei deține mai mult din economie și vei colecta mai multe dividende decât în ​​anul precedent.Nu contează dacă prețurile scad și toată piața este roșie pentru că ești cumpărător. Prețurile mai mici sunt întotdeauna un lucru pozitiv pentru cumpărători!

Concluzie

Ori de câte ori cumpăr o companie, cumpăr cu o perspectivă, aceea că o voi păstra pentru totdeauna. Nu sunt în căutarea unei răsturnări rapide de situații, nu cred în îmbogățire peste noapte, sau să cred că un alt investitor va fi dispus să plătească mai mult decât cred că merită. Cumpăr o afacere care îmi oferă flux de numerar prin dividende și cred că va continua să producă acele dividende pe termen nelimitat.

Este adevărat că uneori investițiile vor dezamăgi. Unii își vor reduce dividendele și s-ar putea schimba fundamental. De aceea ne focusăm pe diversificare. Puținele reduceri de dividende vor fi copleșite de creșterile de dividende pe care le vei experimenta.

Nu caut prin portofoliul meu scuze pentru a vinde. Vreau să dețin mai mult din economie. Vreau să dețin mai multe companii care îmi oferă mai multe venituri.

Nu cumpăr cu planul de a vinde. Tu de ce cumperi? 

2 Comments

  1. Ai fi avut aceiași perspectivă dacă :
    -ai avea 25 de ani(începător în investiții)?
    -ai avea 65 de ani? (tot începător în investiții)

  2. Sunt perfect de acord. Mai ales cand piata scade este un moment bun pentru cumparare. In general incercam sa cumparam totul la discount (haine, electrocasnice, gadget-uri etc.) in Black Friday, reduceri de sezon si asa mai departe. Doar cand vine vorba de actiuni vrem sa cumparam cand sunt scumpe si sa vindem cand sunt ieftine :-).
    Momentul vanzarii depinde mult si de strategia pe care o adopti si de capitalul de care dispui. In cazul Value Investing cumperi cand compania e subevaluata (pretul in piata e mai mic decat valoarea intrinseca calculata de tine) si vinzi cand ajunge la valoarea intrinseca. Intre timp cauti alte companii subevaluate in care sa investesti cand ai capital disponibil.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*