Lăcomia a distrus piața crypto!

Moneda crypto a fost promovată ca un antidot pentru banca centrală, dar s-a dovedit a avea propriile sale defecte. Este însuși sistemul de vină pentru prăbușirea pieței crypto? 🤔

Crypto trebuia să ofere o alternativă virtuală la sistemul actual, banal, „corupt”, în care câteva zeci de birocrați din sălile de conferințe din întreaga lume – bancherii centrali – manipulează cea mai importantă marfă dintre toate – ratele dobânzilor – prețul. (sunt ironic aici vă dați seama).

Prăbușirea FTX (un schimb de crypto care a fost evaluat la 30 de miliarde de dolari în urmă cu doar câteva luni) și falimentele ulterioare au dezvăluit ceea ce ar fi început ca fiind o idee genială de a face față tipăririi nesfârșite de bani și creării de datorii în sistemul nostru financiar, însă această inovație a fost deturnată de ceea ce pare a fi un defect imuabil al condiției umane: lăcomia și dorința noastră de a ne îmbogăți rapid.

Lumea crypto s-a transformat într-un sistem și mai corupt și mai ineficient decât cel pe care încerca să-l înlocuiască. Furtul comis de mii de creatori de crypto și NFT a făcut ca Wall Street-ul, pe care societatea îi place să-l urască, să arate ca un grup de călugărițe, în timp ce furau bani de la public în plină zi.

Cu fiecare bulă, ni se reamintește că nu este nimic nou sub soare. Cea mai recentă iterație a beneficiat de tehnologie și rețelele sociale care tocmai au accelerat ascensiunea și au lărgit raza de acțiune a făptuitorilor săi. Sam Bankman-Fried (SBF), un tip în vârstă de douăzeci și ceva de ani, a intrat în lumina reflectoarelor strălucitoare a presei și a început să cumpere politicieni cu duzina. De fapt, SBF l-a făcut pe Madoff, președintele izolat al NASDAQ, care a pândit în umbră de zeci de ani, să arate ca un amator, dacă vă vine să credeți. Ceea ce i-a luat lui Madoff decenii, SBF a realizat în câțiva ani. Societatea noastră a normalizat ceva care nu are valoare intrinsecă, întrucât nu are fluxuri de numerar și utilitate limitată. Da, cuvintele pe care le folosim contează! Doar pentru că ceva este limitat în cantitate nu îl face automat valoros și îl transformă într-un mijloc de schimb pentru bunuri și servicii (adică o monedă) sau artă valoroasă (referindu-ne aici la NFT).

Crypto au fost prezentate ca o alternativă descentralizată, de bază, la sistemul centralizat și reglementat administrat de guvern, care a fost implicat în QE fără sfârșit și tipărirea banilor. Deși registrul criptografic (baza de date) este descentralizat, cu excepția cazului în care veți stoca cheia digitală care vă deblochează comoara digitală pe un stick USB și riscați să o pierdeți, va trebui să vă bazați pe schimburi și portofele digitale care sunt nereglementate, scumpe de utilizat și s-au dovedit a fi un punct de slăbiciune semnificativ.

În timp ce priviți prin ruinele prăbușirii crypto, veți descoperi că este tehnologia viitorului, menită să îmbogățească creatorii săi oferindu-le oportunitatea investitorilor, cu un grad de risc crescut, posibilitatea de a genera venituri folosind diferite strategii. Acesta este întregul motiv al existenței lumii crypto.

Prăbușirea FTX poate fi un „moment Lehman” pentru universul crypto, dar este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra sistemului nostru financiar. Din păcate, mulți oameni obișnuiți erau îndrăgostiți de perspectiva de a se îmbogăți rapid și, în mod previzibil, și-au pierdut economiile.

Declinul crypto va reduce cererea de microcipuri care au fost folosite, vor exista și alte efecte de ordinul al doilea și al treilea care vor deveni evidente în retrospectivă.

În mod ironic, colapsul pieței crypto a fost un experiment fascinant. El a arătat că lăsarea sistemului financiar la anarhie completă fără garanții, reglementări, și frica de lege scot la iveală ceea ce este mai rău din noi și, prin urmare, duce la haos total.

Cum te raportezi tu la piața crypto? Cum îi vezi viitorul? Ai investiții în această zonă? Dacă da, ce efecte ai resimțit și ce decizii de viitor vei lua?

Aștept feedback-ul vostru în comentarii și mi-aș dori să dezbatem acest subiect, pe larg, împreună!

3 Comments

  1. Nu poate exista un sistem financiar nereglementat deoarece banii sunt, de fapt, doar un mijloc de normare a valorii (bunurilor si serviciilor) si nu au o semnificatie intrinseca. Banii sunt un bilet la ordin emis de guvern care garanteaza posibilitatea obtinerii unei cantitati de bunuri sau servicii in valoare echivalenta.
    Cred ca crypto a incercat sa rezolve o problema care nu exista. Problema nu este reglementarea banilor de catre un organism central (o banca centrala+guvern), ci reglementarea creditului suplimentar care functioneaza ca si banii. Daca ne uitam in lume, majoritatea statelor dezvoltate functioneaza cu deficite bugetare enorme (adica consuma mai mult decat produc). O companie care ar functiona dupa acelasi principiu nu ar rezista prea mult in piata.
    La o masa monetara constanta cum ar fi crypto, cresterea productivitatii ar avea un efect deflationist (aceeasi cantitate de bani ar reprezenta mai multe bunuri si servicii prin urmare acestea ar deveni mai ieftine). Pana in ce punct ar putea functiona un sistem de genul asta si cum s-ar face distributia resurselor financiare mai bine decat acum?

  2. Din punctul meu de vedere, fie ca a fost o miscare constienta sau nu, am vazut-o ca pe o incercare de mutare a puterii dintr-o parte in alta. A fost si este o lume pe care nu o inteleg si asta mi se pare dubios si imi ridica semne de intrebare. De ce sa imi prezinti un subiect nefondat si nefundamentat, profund iluzoriu? Pe de alta parte am acordat si acord o sansa in cazul in care unii se dovedesc idealisti capabili sa creeze ceva bun. Sa ne aducem aminte ca internetul pe care il folosim acum il folosim GRATIS ca patent. Creatorul lui a lasat asta lumii noastre si noi beneficiem gratis de inventia lui (platim numai delivery-ul si logistica, echipamentul dar nu si inventia). Am incredere in oamenii „puri” in intentii care se ridica si deasupra lor insisi si deasupra banilor…poate pentru ca ii au sau poate pentru ca au alte valori mai importante. Am bani in crypto si nu imi pare rau. Au fost si sunt bani pe care i-as fi cheltuit oricum pe altceva. Am facut asta in mod deliberat: masa in oras sau crypto? Rochie noua sau crypto. Nu imi pare deloc rau. A fost si este o abordare noua si inca raman in ea sa o experimentez. Este un experiment social totodata. Cumva imi pare ca un tanar care se revolta impotriva parintilor considerandu-se mai bun si sfarsind a face aceleasi greseli precum acestia. E nevoie sa ne debarasam de trecut…sa faci lucruri noi care sa ne serveasca nevoilor noastre, nu sa facem ceva contra…asta ne tine pe loc, in aceleasi raport, ancorati in problema.

  3. Inca un comentariu scurt legat de bitcoin in particular… sau 2:
    – Partea buna este ca tehnologia blockchain este intradevar ceva revolutionar care va avea un impact semnificativ in economie
    – Al doilea lucru este legat de argumentul ca bitcoin este, prin definitie, o resursa limitata (undeva in jur de 21 de milioane cred). Faptul ca e o resursa limitata superior nu reprezinta nimic. Se poate diviza la infinit; poti, teoretic sa cumperi o masina in nano-bitcoin. Prin comparatie, aurul care e tot o resursa limitata si se aseamana cu bitcoinul din acest punct de vedere nu il poti diviza la infinit fara sa devina nesemnificativ in raport cu pierderile de material pentru ca este o resursa fizica, dar nu avem aceeasi problema cu bitcoinul.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*