Cum am grijă de banii mei în contextul războiului din Ucraina

Vremuri noi, situații noi, decizii noi.

Astăzi, în România, e liniște. Conflictul este la graniță cu noi. Băncile funcționează normal.

Piețele financiare reacționează emoțional la vești legate de deciziile lui Putin și la decizii luate de Powell, FED. Se pare că în martie vom avea o creștere a dobânzilor cu 0.25% pe USD. Decizie anticipată de ceva vreme.

Există persoane care consideră “a fi la adăpost” să își lichideze orice investiție. Există investitori care abia așteaptă astfel de momente întrucât în aceste momente e plin de oportunități.

Dow Jones, SP500, au corectat suficient cât să nu mai fie o bulă pe bursele din SUA. Au ajuns la un nivel corect din punct de vedere tehnic. De aici, price action-ul ne va spune viitorul. Spargere suport, continuarea corecțiilor. Minime în creștere pe grafic, plecare de noi impulsuri și creșteri pe burse.

Cel mai negru scenariu posibil pentru mine ar fi ca România să intre în conflict cu Rusia, fie prin atacarea Republicii Moldova de către ruși, anexarea Transnistriei. Scenariul cu conflict direct între Nato și Rusia nu prea îl vad posibil astăzi. Nu îl văd totuși pe Putin atât de inconștient, și dacă totuși asta se va întâmpla, vom avea al treilea război mondial și banii nu vor mai conta, doar supraviețuirea.

Oare chiar își permit un act cu consecințe grave?

Nu cred. Economia mondială a ajuns să creeze interdependență. China depinde de exporturile către SUA și Europa. Europa depinde de resursele energetice din Rusia. SUA depinde de UK, Europa, Rusia.

Toți suntem dependenți unii de alții, iar economia a ajuns într-un punct în care nu mai poți da înapoi foarte ușor fără să afectezi direct alte zone. Mă bazez pe aceste idei când spun că Rusia nu va lua decizii de atac asupra NATO fără să își asume că se va naște al treilea război mondial.

Ce ascunde zâmbetul lui Biden?

Am urmărit în ultima perioadă diverse intervenții ale lui Biden. E mișto să fii american. Ești departe de război. Îți permiți să zâmbești și să eviți răspunsurile la întrebările incomode. Am văzut un președinte relaxat, un om conștient că țara lui va purta un război de la distanța în cel mai negru scenariu. Ori are un antrenament foarte bun în gestionarea situațiilor dificile ori chiar este relaxat.

În contextul actual, păstrez investițiile așa cum sunt, dar urmăresc atent oportunitățile pe indici, stock market și EUR/USD. Am mutat bani din conturile bancare din România la brokeri pentru eventualitatea în care voi fi nevoit să plec din țară.

Brokerii cu conturi în UE și care nu lucrează cu bănci din România vor fi mai safe în caz de război în România decât băncile din România.

Deși în primele zile eram foarte curios cu privire la ce se întâmplă în Ucraina, am înțeles că media este interesată să mă țină la TV sau pe ziare online, motiv pentru care am renunțat să mai urmăresc evoluția conflictului. Prefer să mă concentrez pe ce am de făcut și pe oportunități. Ele există astăzi mai mult ca niciodată. Dacă lucrurile escaladează rapid, planul este făcut. 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*