Diferența dintre ”independență” și ”proces”

Independența financiară e despre bani? Este despre călătorie? Este despre obiectiv? Este despre a trăi clipa? Sau este despre proces?

În acest weekend mi-am luat timp pentru mine: citit, studiu, relaxare și introspecție.

Fiind, în ultimii ani, pasionat de ceasuri și de construcția lor, am trecut pe la Hublot, Rolex, Audemars Piguet, Omega și am început să studiez mecanismele Tourbillon pe care le vinde fiecare, dacă le vinde.

Am trecut ulterior prin zona vacanțelor cu cateva bife pentru anul în curs.

Ulterior, un gând mai recent, de a-mi schimba mașina, m-a făcut să caut noi modele apărute și, implicit, ce se va lansa în 2022.

Ulterior, inevitabil, creierul meu a început să pună întrebări: de ce caut ceea ce caut? Ce caut de fapt? De ce căutam un ceas? De ce căutam vacanțe? Ce îmi va aduce acel ceas? Dar acea mașină?

Ce căutam în realitate?

Căutam să fac parte dintr-o anumită categorie socială? Căutam să îmi completez anumite obiective avute? Căutam să mă premiez? Căutam oare să îmi hrănesc acele valori pe care le am? Urma oare să cad în plasa marketingului acestor companii și să cumpăr un produs de care în realitate nu am nevoie?

A fost o discuție foarte captivantă în interiorul meu, ca o dezbatere între sine și ego.

Realitatea din ochii mei suna așa:

Într-o lume în care, la mare, în vacanțele de vară, marile cluburi sunt pline de oameni care fac orice pentru a fi în acel loc, doar pentru a respira același aer cu milionari, câteva poze care să primească like-uri și alcool de proastă calitate…

Într-o lume în care niște haine de brand te fac să te simți mai special doar pentru că îți oferă o anumită imagine în ochii celor din jur…

Într-o lume în care mașina pe care o conduci este un aspirator de priviri și o dorința de a epata…

În tot acest ecosistem, pentru mine, independența financiară (banul) este procesul.

Pentru mine, independența financiară nu este despre acea matematică pură care definește independența. Nu este despre bani pentru că știu că în orice moment, siguranța de astăzi, poate fi riscul de mâine. Știu că banii se pot duce făcând o simplă greșeală. Știu că independența aceea scrisă în cărți pe mine nu mă definește. Acum câțiva ani de zile, pentru o perioadă de câțiva ani, am economisit, am calculat totul, am investit, dar la final, știți ce am concluzionat? Că nu eram împlinit, satisfăcut, fericit. 

De ce? Pentru că zi de zi trăiam o viață după valorile și principiile altora, nu după ale mele. Am înțeles asta și am decis că e momentul să îmi cresc veniturile. Am căutat provocările care să îmi aducă venituri în creștere în permanență.
Pentru mine independența financiară nu este despre a ajunge la definiția independenței financiare.

Am descoperit în ultimii an, că pe plan personal independența financiară este despre procesul transformațional. Sunt bine cu mine, cu omul de astăzi. Sunt fericit pentru că m-am maturizat în acest mediu, pentru că am avut colegi extraordinari care m-au ajutat să cresc, pentru că am făcut parte dintr-o comunitate dornică de dezvoltare. Omul de astăzi e net superior omului de acum 10 ani. Din toate punctele de vedere.

Independența financiară este despre a trăi viața după principiile și valorile tale.
Am înțeles că nu este mai fericit cel care își plătește cu salariul de pe o lună, masa de la un club. Am înțeles că nici cel care poartă niște haine care nu îl reprezintă nu este mai fericit. Am înțeles că pentru mine, independența financiară reprezintă ceea ce trăiesc zi de zi. Procesul. Fiecare clipă care mă transformă.

Procesul acesta m-a făcut să înțeleg cine sunt cu adevărat. Ce valori am, după ce principii mă ghidez, ce mă ghidează în viață, de ce fac ceea ce fac zi de zi.

Nu e despre bani. Dar oare a fost?

Dacă stau bine și mă gândesc la trecut, nu am gândit în bani ceea ce fac, ci doar prin realizări profesionale și personale, doar prin obiective clare și eforturi zilnice.

Oare astăzi s-a schimbat ceva?

Nu visez la independența aceea trăită pe plajă. Nu mă definește. O consider a fi un miraj și o viață ireală. Vreau să fiu liber pentru a trăi viața după principiile și valorile mele fără a fi condiționat de lipsa banilor în a lua decizii. Pentru mine, asta e independența financiară! Și dacă astăzi deja sunt acolo, mă bucur de proces și de viață așa cum o visez.

2 Comments

  1. Când eram copil, l-am auzit pe taică-meu spunând: „Banii nu-ţi aduc fericirea, dar contribuie substanţial la atingerea acestui scop”. Tot în aceeaşi perioadă auzeam – destul de des – că dacă ai carte, ai parte, bineînţeles, de un trai mai bun.
    Când am devenit adult am priceput cât de importante sunt educaţia – în primul rând financiară – şi dezvoltarea de noi abilităţi, care să-ţi permită adaptarea la provocările vieţii în secolul XXI.

  2. Frumos scris, frumos demonstrat, frumos…trăit…
    Sa nu uitam insa…ca pana ai ajuns aici, ai trecut prin multe experiente, multe încercări…
    E greu pt fiecare.. pt a-și găsi calea…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*